Félmillió koronára büntették a dániai Elvis-múzeumot

Vágólapra másolva!
21 millió forintnyi koronára büntetett egy dán bíróság egy helyi Elvis-múzeumot, mert jogosulatlanul használták az énekes tennesseei birtokának a nevét.
Vágólapra másolva!

Egy dán bíróság 500 ezer korona, vagyis 21 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte szerdán a dániai Elvis Presley-múzeumot, amiért éveken át jogosulatlanul használta az amerikai énekes Tennessee állambeli, memphisi birtokára utaló nevet, a Graceland Randerst.

Az év eleje óta már Memphis Mansion néven működő intézményt 2011-ben létesítette a rockkirály egy dán rajongója, Henrik Knudsen, aki helyi vállalkozók anyagi támogatásával egy 60 ezer lakosú városban,

Randersben felépíttette Elvis Presley egykori lakhelyének mását,

kétszer akkora méretben, mint az eredeti.

Háromszor ennyiért pereltek

A múzeumként és az Elvis-rajongók klubházaként is működő épületben kapott helyett az alapító Elvis Presley több mint 200 személyes tárgyából álló gyűjteménye és további 4000, a szupersztárhoz köthető egyéb kiállítási tárgy.

A randersi "Gracelandben" működik egy mozi, egy koncertterem, egy amerikai stílusú étterem, egy emléktárgybolt, és kínál Las Vegas-i stílusú esküvőket is.

A memphisi Elvis-villa dániai mását

tavaly 130 ezer látogató kereste fel.

A Graceland-védjegyet birtokló amerikai társaság a megítéltnél háromszor nagyobb kártérítésért perelte a randersi Elvis-múzeumot.