Több ezer lakást kutattak át a rendőrök Molenbeekben

BELGAHOTNEWS TERRORISM ATTENTATS AANSLAGEN PARIJS PARIS RAADKAME SQUARE FORMAT Illustration picture shows the appearance of Salah Abdeslam, Amine Choukri and Abid Aberkan before the council chamber, on Thursday 07 April 2016, in Brussels. On 18 March the
Korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
Brüsszel hírhedtté vált, Molenbeek nevű kerületében a februárban indított "takarítás" keretében több ezer lakást, házat vizsgáltak át, az akció a negyed 95 ezer lakójából több mint tízezer embert érint, és több tucat kábítószer-csempészettel, terrorizmussal és pénzmosással összefüggésbe hozható céget fedtek fel - jelentette kedden a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap Molenbeek polgármesterére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A vallon, liberális Francoise Schepmans elmondta, hogy a kerület hírneve a 130 ember életét követelő, Párizsban elkövetett novemberi terrortámadásokat követően rohamosan romlott. Jan Jambon szövetségi belügyminiszter, a flamand, jobboldali politikus akkor egyenesen Molenbeek kipucolásáról beszélt. Schepmans terrorizmus elleni harcról és a szabályok betartatásáról beszél.

5000 lakást kutattak át

Arról számolt be, hogy február óta 5073 lakást és házat kutattak át, ami 12 444 embert érintett. 589 embert töröltek a népesség-nyilvántartásból, mert kiderült, hogy nem élnek a megadott címen. Ennek oka lehet az is, hogy az egyedül élők nagyobb támogatást kapnak az államtól, és így játsszák ki a szociális ellátórendszer hiányosságait. A hatóságok 37 útlevelet vontak be.

Korábbi felvétel Forrás: AFP/Belga Photo/Virginie Lefour

Kábítószer, pénzmosás, terrorizmus

450 non-profit szervezetet világítottak át, közülük 91 esetben merült fel kábítószerrel való visszaélés, pénzmosás vagy terrorizmus gyanúja. Több esetben állapították meg róluk, hogy hamis céllal jegyeztették be magukat non-profitként; van például, amelyik sportegyesületként szerepel a nyilvántartásban, de valójában csak teázót üzemeltet.

Az iszlám befolyása

A polgármester elmondta, hogy az utóbbi időben kevesebben utaznak Szíriába a kerületből, de aggodalmát fejezte ki az iszlám nem feltétlenül erőszakos, de konzervatív ágának befolyása miatt. Elmondta, hogy gyakran már nyolcéves kislányok is fejkendőt hordanak az iskolában, amin a terrortámadások sem változtattak.