Soros félmilliárd dollárt ad a migránsokat segítő vállalkozásoknak

Vágólapra másolva!
Soros György magyar származású amerikai üzletember félmilliárd dolláros (138 milliárd forintos) beruházással készül támogatni a menekültek és migránsok által indított startup vállalkozásokat, cégeket és társadalmi kezdeményezéseket.
Vágólapra másolva!

Az Open Society Institute (Nyílt Társadalom Intézet) elnöke erről kedden beszélt New Yorkban, az ENSZ első migráns- és menekültügyi csúcstalálkozóját követően.

– mondta Soros. "Azt szeretnénk, ha ezek a beruházások sikeresek lennének. Elsődlegesen azonban arra helyezzük a hangsúlyt, hogy olyan termékeket és szolgáltatásokat hozzunk létre, amelyekből a migránsok és a befogadó közösségek ténylegesen profitálnak" – fejtette ki az üzletember.

Soros György reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ez a vállalása "más befektetőket is arra ösztönöz, hogy ugyanezen misszió mögé álljanak".

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa azt mondta: ezek a befektetések

abban segítik a menekülteket, hogy meg tudjanak állni a saját lábukon.

Félszáz amerikai vállalat több mint félmilliárd dolláros felajánlása

A világ menekültjeinek megsegítésére 650 millió dollárt (csaknem 180 milliárd forintot) ajánlott fel 51 amerikai vállalat - jelentette be kedden a Fehér Ház, nem sokkal a Barack Obama amerikai elnök vezetésével tartandó menekültügyi tanácskozás kezdete előtt.

Támogatásukról biztosították a menekülteket többek között a Facebook és a Twitter közösségi médiumok, a MasterCard hitelkártya cég, az elsősorban gyógyszerek és egészségügyi termékek előállításával foglalkozó Johnson & Johnson, valamint a Chobani joghurtgyártó cég. A társaságok kötelezettséget vállaltak arra, hogy hozzájárulásukkal a világ több mint 20 országában mintegy 6,3 millió menekültnek könnyítik meg az oktatáshoz, a munkához és a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

Az amerikai elnök Jordánia, Mexikó, Svédország, Németország, Kanada és Etiópia képviselőjét, valamint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt fogadja az általa összehívott megbeszélésen. A felsorolt országok várhatóan egyéni felajánlásokat tesznek, összhangban az Egyesült Államok azon céljával, hogy 3 milliárd dollárral (csaknem 830 milliárd forinttal) növeljék a humanitárius segélyek nagyságát - közölte Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet.

Szerte a világban több mint 65 millió ember él távol otthonától a fegyveres konfliktusok, üldöztetés vagy a mélyszegénység miatt.