Lehetetlen vállalkozásba kezdenek a franciák

Pontourny-kastély
A Pontourny-kastély
Vágólapra másolva!
A Tours közelében található Pontourny-kastély biztosítja majd a helyszínt szeptember végétől annak a kezdeményezésnek, amelynek keretében a fiatal iszlamistákat megpróbálják deradikalizálni, és segítenek nekik újra megtalálni helyüket a francia társadalomban - jelentette kedden az AFP francia hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A bírálói körében csak "iszlamista nyaraló táborként" vagy "dzsihád-akadémiaként" emlegetett központ az első a maga nemében, és sikere esetén példaként szolgálhat a kezdeményezés kiterjesztéséhez.

A Pontourny-kastély Forrás: AFP/Guillaume Souvant

A hivatalosan "Prevenciós, Integrációs és Állampolgársági Központnak" nevezett intézmény a következő hetekben fogadja első fiatal lakóit. Ezek a 18 és 30 év közötti fiatalok megszakították a kapcsolatot barátaikkal és családjukkal, és önként döntöttek a beköltözés mellett. "Olyan fiatalokkal foglalkozunk, akik radikalizálódtak, de ki akarnak törni ebből" - mutatott rá Louis Lefranc, az intézmény vezetője.

Mint egy kollégium

A lakókat tágas, világos szobákban szállásolják el: a kollégiumszerű összképet mindössze a szökést akadályozni hivatott ablakrácsok rontják. A kastélyhoz természetesen park is tartozik ősfákkal, illetve egy kis fitnessz-stúdió, osztálytermek és közösségi szobák. A bentlakók vallást, történelmet és filozófiát is tanulnak majd, és szigorú menetrend szerint zajlanak mindennapjaik. A fiatalok az intézmény egyenruháját hordják, és hetente egyszer zászlófelvonási ceremónián is részt vesznek. "A köztársaság jelképeivel akarunk dolgozni, és az egyik ilyen a lobogó" - magyarázta Pierre Pibarot integrációs munkatárs. A bentlakókkal szociális munkások, pszichológusok és orvosok is foglalkoznak majd.

Hiába a szép környezet, mégsem teljes a szabadság Forrás: AFP/Guillaume Souvant

A közeli Beaumont-en-Veron lakói nem fogadták túl lelkesen a kezdeményezést, és biztonsági veszélyt látnak az intézményben. Pedig az önkéntesek csak akkor "szabadulhatnak", ha szakértők úgy ítélik meg: többé nem jelentenek problémát a társadalomra nézve. Az alaposan bekamerázott intézmény vezetősége egyúttal garantálja: csak olyanokat vesznek fel, akiket a hatóságok nem tartanak közveszélyesek, nem követtek el bűncselekményt, nem zajlik ellenük nyomozás és nem jártak Szíriában.