Kórházba került a kirgiz elnök

Horizontal (FILES) This file photo taken on August 31, 2016 shows Kyrgyz Prezident Almazbek Atambayev gesturing as he attends celebrations marking the 25th anniversary of Kyrgyzstan's independence from the Soviet Union at the Ala-Too Square in Bishkek.
Ky
Almazbek Atambajev
Vágólapra másolva!
Szívpanaszok miatt alapos orvosi kivizsgálásnak vetik alá Almazbek Atambajev kirgiz elnököt, aki előreláthatólag csak október elsején tér vissza hivatalába - közölte kedden az elnöki hivatal. Szerintük az államfő egészségi állapota nem ad okot aggodalomra.
Vágólapra másolva!

A hatvanéves politikus az isztambuli Atatürk repülőtéren lett rosszul, amelyen keresztül New Yorkba utazott volna. A repülőtéren török orvosok megvizsgálták, "szívproblémákra utaló tüneteket" állapítottak meg nála, és alapos kivizsgálást javasoltak neki. Atambajev ezért várhatóan csak október elsején tér vissza Biskekbe, és foglalja el újra hivatalát. Így nem vehet részt az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakán. A kirgiz küldöttséget helyette Erlan Abdildajev külügyminiszter fogja vezetni.

Almazbek Atambajev Forrás: AFP/Vyacheslav Oseledko

Atambajev 2011 óta áll a volt közép-ázsiai szovjetköztársaság élén, elnöki mandátuma jövő decemberben jár le. Korábban azt mondta, hogy nem pályázza meg újra az elnöki tisztséget.

A hatmilliós, elszegényedett, többségében muzulmán lakosságú Kirgizisztánban több mint egy évtizede nyugtalanság tapasztalható, 2005-ben és 2010-ben is erőszakos tüntetések nyomán bukott meg Atambajev két hivatali elődje.

Atambajev egészségügyi problémáival összefüggésben a hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy alig egy hónapja, szeptember elején 78 éves korában elhunyt Iszlam Karimov, a szomszédos Üzbegisztán elnöke.