Az ENSZ leállítja minden humanitárius konvoját

ENSZ
UN peacekeepers secure an area as Qatari Minister of State for Foreign Affairs Ahmed bin Abdullah al-Mahmud (3rd L), whose country has been hosting for months peace talks between the Khartoum government and Darfur rebel groups, and United Nations-African Union chief mediator in Darfur Djibril Bassole (2nd L), meet with members of the civil society during a visit to Nyala, the capital of South Darfur state, on November 30, 2010. AFP PHOTO/ASHRAF SHAZLY
Vágólapra másolva!
Az ENSZ minden, Szíriába irányuló humanitárius konvoját leállítja, miután támadás érte a minap egy, a szíriai Aleppóba tartó segélykonvojukat. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága, az ICRC is közölte, hogy elhalasztja egy segélykonvoja indítását, a vörösfélhold pedig három napra függeszti föl a segélyezést Aleppó kormányzóságban. Oroszország a támadás kivizsgálását ígérte eközben.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ úgy döntött, hogy minden segélykonvoját leállítja Szíriában, miután hétfőn légitámadás érte egyik gépkocsioszlopát Aleppó környékén - közölte a világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA).

- mondta genfi sajtótájékoztatóján Jens Laerke, az OCHA szóvivője.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága, az ICRC is közölte, hogy elhalasztja egy segélykonvoja indítását, amely négy ostromlott szíriai város lakóinak nyújtott volna segítséget. Aleppó kormányzóságban a vörösfélhold is bejelentette, hogy a légicsapás miatti tiltakozásként három napra felfüggesztik a segélyezést.

Hétfőn megtámadtak egy ENSZ-segélyszállítmányt - képünk illusztráció Forrás: AFP/Ashraf Shazly

Az ENSZ Törökországból érkező segélyszállító teherautóit a szíriai vörös félhold szervezet egyik központjánál érte légitámadás hétfő este Aleppótól nyugatra, ahová élelmiszert és egészségügyi felszerelést vitt.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) kedden azt közölte, hogy a légi támadásban nagyjából 20 civil és a vörösfélhold helyi vezetője vesztette életét. Benoit Carpentier, az IFRC egyik szóvivője elmondta, hogy a humanitárius konvojt alkotó 31 teherautóból 18 megrongálódott a légicsapásban, és a segélyszállítmány nagy része megsemmisült.

A támadás után Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője közölte, hogy nem az orosz és nem is a szíriai légierő mért csapást a segélykonvojra.

Később az orosz hadsereg bejelentette: vizsgálatot indítottak a támadásról szóló hírek ügyében.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov elmondta, hogy az orosz védelmi tárca tájékoztatást fog adni. "A szíriai helyzet nagyon aggasztó" - mondta, hozzátéve: kevés esély van a tűzszünet megújítására.