265 millió fegyverük van az amerikaiaknak

National Rifle Association, Nemzeti Lőfegyver szövetség
Boys pose for a photo holding Bushmaster rifles during the 142nd annual National Rifle Association (NRA) convention at the George R. Brown Convention Center May 4, 2013 in Houston, Texas. AFP PHOTO / Karen BLEIER / AFP / KAREN BLEIER
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban egy felnőttre átlagosan több mint egy fegyver jut – derül ki két amerikai egyetem átfogó felméréséből. A fegyverek fele a tulajdonosok nagyon kis részének kezében koncentrálódik, nekik átlagosan 17 fegyverük van. Egyre több a nő a tulajdonosok között.
Vágólapra másolva!

A 20 évvel ezelőtti, utolsó átfogó felmérés óta a fegyverállomány 70 millióval nőtt, miközben az akkori 25-höz képest már csak az amerikaiak 22 százalékának van legalább egy fegyvere – állítja a Harvard és a Northwestern Egyetem eddig nem publikált, 2015-ben készült kutatása.

Puskákkal pózoló fiúk a Nemzeti Puska Szövetség 2013-as gyűlésén Forrás: AFP/Karen Bleier

A fegyverbirtoklás megoszlása nagy koncentrációt mutat: a forgalomban lévő 265 millió fegyver 55 millió amerikai kezében van (korábbi felmérések még ennél is nagyobb számot mutattak). Felük egy vagy két lőfegyvert birtokol, hasonló számban vannak azok, akiknek legfeljebb három fegyverük van. Ez azonban

semmi a leglelkesebb kisebbséghez képest: ők 7,7 millióan vannak, és átlagosan 8 és 140 között mozog a birtokukban lévő fegyverek száma.

A statisztikák segítségével megrajzolható profil szerint a tipikus fegyverbirtokló fehér, nem nagyvárosban élő, konzervatív férfi. A konzervatívok 30 százaléka mondja magát tulajdonosnak, ugyanez az arány a liberálisok körében csak 14 százalék. A fehér és kevert etnikumú amerikaiak negyede birtokol lőfegyvert, a spanyolajkúaknak 16, az afroamerikaiaknak 14 százaléka.

A férfitöbbség még annak ellenére is létezik, hogy az 1994-es 42 százalékhoz képest ma már csak az amerikai férfiak 32 százalékának van lőfegyvere. Eközben

a női tulajdonosok aránya a 22 évvel ezelőtti 9 százalékról 12 százalékra nőtt.

Ez egybevág a legbefolyásosabb fegyverpárti szervezet, a Nemzeti Puska Szövetség statisztikáival, amely szerint évről évre egyre több nő jelentkezik az alapfokú fegyverkezelési kurzusokra. A szakértők viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a nők aránya a különböző felmérésekben folyamatosan 10 százalék körül ingadozik, így nem biztos, hogy a mostani számok valódi növekedést tükröznek.

A nők a férfiakkal szemben általában önvédelmi célból tartanak – jellemzően – kézifegyvert. De a kisebb fegyverek száma az egész társadalomban nő, ami arra utal, hogy egyre többen vásárolnak félelemből.

Cipőből sem ugyanazt viseljük mindig

A leglelkesebb fegyvertulajdonosok között sok olyan van, akinek a munkájához van szüksége fegyverekre. Vannak olyanok, akik a világvégére készülnek, ezért halmoznak fel a víz és az élelem mellett rengeteg fegyvert is. Másoknak egyszerűen ez a hobbijuk.

A texasi fegyvertartási törvények lazításának köszönhetően az államban az év eleje óta engedélyezett a nyílt hordozás Forrás: AFP/2016 Getty Images/Erich Schlegel

Egy virginai fegyverpárti szervezet képviselője a Guardiannek arról beszélt, pont azért van szüksége több fegyverre, mint amiért több cipőre is: tulajdonképpen egy is elég lehetne, de senki nem akar például magas sarkúban túrázni menni.

Ő más fegyvert választ ahhoz, amikor rövidnadrágban sétál a tengerparton, és mást, amikor sportzakóban vacsorázik egy étteremben.

A fegyverpárti szervezetek képviselői egyébként fenntartásokkal fogadják az eredményeket. Főleg azt vonják kétségbe, hogy a fegyverek nagy része kevés kézben összpontosul. Szerintük ez az adat csak a fegyvertartást szigorító szabályok előkészítését szolgálja, mert így lehet arra hivatkozni, hogy a fegyvertartás csak egy szűk kisebbség ügye. A szakértők szerint azonban a kapott eredményben semmi meglepő sincs,

gyakorlatilag minden termék esetében igaz, hogy az eladott mennyiség 80 százaléka a vásárlók 20 százalékának kezében összpontosul.

A kevesebb öngyilkosságért

A felmérés célja alapvetően az volt, hogy a fegyvertartási szokások jobb megismerésével sikeresebben kezeljék az ehhez kapcsolódó kockázatokat. A kutatás vezetője szerint például az öngyilkosságok száma is csökkenhetne, ha a tulajdonosok jobban ügyelnének arra, hogy pisztolyukat biztonságos helyen tárolják. A 30 ezer amerikai öngyilkosság kétharmadát ugyanis lőfegyverrel követik el.

Szerinte ehhez nem is a sok fegyvert birtokló kisebbséggel kell foglalkozni, hanem azokkal a tízmilliókkal, akiknek csak egy-két fegyverük van. A cél az, hogy nekik álljon rendelkezésükre minél több információ a kockázatok mérlegelése érdekében.