Vége az egyhetes tűzszünetnek Szíriában

Vágólapra másolva!
Lejárt a szíriai rezsim által egy hete meghirdetett tűzszünet, amelynek meghosszabbításáról hétfőn egyelőre nem hangzott el semmilyen bejelentés. Az ellenzék szerint "kudarcot vallott" a Washington és Moszkva által idén másodjára tető alá hozott fegyvernyugvás.
Vágólapra másolva!

A SANA szíriai állami hírügynökség hétfőn azt írta, hogy a tűzszünet helyi idő szerint vasárnap 23 óra 59 percig volt érvényben.

- mondta Zakaríja Malahifdzsi, az egyik aleppói felkelőcsoport politikai irodájának vezetője, hozzátéve, hogy majd kiderül, lehet-e tenni valamit a megmentésére. Utalt ugyanakkor arra, hogy a felkelőcsoportok új katonai akcióra készülhetnek. Mint mondta, szerinte pillanatnyilag nincs remény arra, hogy megérkezzenek az ígért segélyszállítmányok Aleppó felkelők uralta keleti területeire.

A mintegy 40 kamionból álló humanitárius segélykonvoj biztonsági okokból továbbra is a szíriai-török határon vesztegel.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja a múlt héten azt mondta, hogy a damaszkuszi vezetés nem adott engedélyt a konvoj beutazására. Ezzel kapcsolatban Stephen O'Brien, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese hétfőn csalódottságának adott hangot. "Szomorú és csalódott vagyok amiatt, hogy az ENSZ konvoja még nem jutott át Törökországból Szíriába, és nem érte el biztonságban Aleppó keleti részét, ahova csaknem 275 ezer ember van beszorítva élelem, víz, megfelelő hajlék és orvosi ellátás nélkül" - hangsúlyozta.

George Sabra vezető szíriai ellenzéki tisztségviselő a dpa német hírügynökségnek hétfőn azt mondta, hogy a tűzszünetet nem tartották be, és a fegyvernyugvás nem érte el célját, a humanitárius segélyeket ugyanis nem kapták meg a rászorulók.

- tette hozzá Sabra, aki a szíriai ellenzéki küldöttséget, a Tárgyalási Főbizottságot (HNC) képviselte a genfi béketárgyalásokon. A hét végén különösen nagy számban érkeztek jelentések a szíriai tűzszünet megsértéséről. A kormány vasárnap a fegyvernyugvás életbelépése óta először bombázta Aleppó felkelők uralta részét, az állami média pedig előzőleg arról számolt be, hogy

a felkelők tüzérségi támadás alá vették az észak-szíriai város lakott területeit.

Az eredeti tervek szerint az ENSZ humanitárius segélyének Aleppóba juttatására kellett volna kihasználni a tűzszünetet, amelynek következő lépcsőfoka az lett volna, hogy Moszkva és Washington összehangolja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni műveleteit. Az esetleges együttműködés és a tűzszünet meghosszabbítása szempontjából azonban kedvezőtlen fejlemény volt az a szombati incidens, amelynek során az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció Deir-ez-Zórnál tévedésből a szíriai kormányerők állásait bombázta a dzsihadistáké helyett, több tucat katona halálát okozva. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) vasárnapi közlése szerint

a légitámadásnak legalább 90 halottja és több mint száz sebesültje van.