A világháború óta nem volt ennyi menedékkérő

TOPSHOTS Horizontal
Migránsok viszik személyes holmijukat a macedón határ mellett fekvő Idomeni görög falunál lévő migránstáborban, amelynek kiürítését megkezdték a görög rohamrendőrök. A táborban a becslések szerint nyolcezer-négyszáz menedékkérő tartózkodhat
Vágólapra másolva!
2015-ben megduplázódott, és ezzel 1,65 millióra nőtt a menedékkérelmet benyújtók száma az OECD-országokban, amire a második világháború vége óta nem volt példa – mutatott rá a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet az éves nemzetközi migrációs jelentésében hétfőn.
Vágólapra másolva!

Összesen mintegy 4,8 millió bevándorló és menedékkérő áramlott a 35 OECD-tagállamba 2015-ben, ami 10 százalékkal több az előző év adataihoz képest. "Történelmi pillanathoz értünk: ha 2016-ot vizsgáljuk, a menedékkérők számának további emelkedését látjuk annak ellenére, hogy a migráció csökkent" – mondta el Jean-Christophe Dumont, a nemzetközi szervezet migrációs alosztályának vezetője.

Migránsok viszik személyes holmijukat a macedón határ mellett fekvő Idomeni görög falunál lévő migránstáborban Forrás: AFP/Yannis Kolesidis

Tavaly a menedékkérők 25 százaléka Szíriából, 16 százaléka Afganisztánból érkezett.
Az összes migráns háromnegyede nyújtott be menedékkérelmet az Európai Unióban, többségük Németországban – jelezte az OECD az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adataira hivatkozva.

A tanulmány szerzői strukturális válaszokat és átfogó nemzetközi együttműködést sürgettek a helyzet hatékonyabb kezelése érdekében. Emellett a jelentés alternatív migrációs lehetőségeket szorgalmazott, amelyek csökkenthetik a veszélyes útvonalakon illegálisan beutazók számát. A szerzők szerint ilyen alternatív lehetőség lehet a munkaügyi, a humanitárius vagy a diákvízum.

A jelentés kiadása egybeesik a ENSZ menekültügyi csúcstalálkozójának hétfői kezdetével.