Merkelék vesztettek Berlinben

Angela Merkel meets Heads of German states NurPhoto General News POLITICS Politician Germany Politics MEETING Heads Of German States Refugees Chancellery April 22 2016 22th April 2016 SQUARE FORMAT
Nem kap büntetést
Vágólapra másolva!
Egy exit poll szerint Angela Merkel kancellár pártja, a CDU a második helyen végzett a berlini tartományi választáson a szavazatok 18 százalékával. Az első hely a koalíciós társ szociáldemokrata SPD-é lett 23 százalékkal. Valószínű, hogy a CDU ellenzékbe szorul a tartományban. Az első részeredmények majdnem ugyanilyen arányokat mutatnak.
Vágólapra másolva!

A szociáldemokrata párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot a szeptember 18-ai, vasárnapi berlini tartományi választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint.

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján

az SPD a szavazatok 23 százalékát szerezte meg.

Merkeléké lett a második hely

Eddigi koalíciós társa,

az Angela Merkel vezette jobboldali CDU 18 százalékkal végzett a második helyen.

Az ellenzéki Zöldek 16,5 százalékot szereztek.

A Kalózpárt kiesett

Az SPD-től balra álló Baloldal 15,5-16,5 százalék közötti eredményt ért el.

A CDU-tól jobbra álló, újonc Alternatíva Németországnak (AfD) 11,5-12,5 százalék közötti eredménnyel jutott be a tartományi parlamentbe,

míg a liberális FDP 6,5 százalékos eredménnyel ismét képviseletet szerzett a helyi törvényhozásban.

A Kalózpárt nem érte el az 5 százalékos küszöböt, 1,5-2 százalék közötti eredménnyel távozik a képviselőházból.

Magas részvétel lehetett

A választási részvételi arány várhatóan jelentősen meghaladja a 2011-es 60,2 százalékot; a tartományi választási bizottság adatai szerint 16 órakor - két órával az urnazárás előtt - 53,1 százalékos volt a részvételi arány, ami 7,1 százalékpontos növekedés az öt évvel ezelőtti választás azonos időszakában mért 46 százalékhoz képest.

Sajtójelentések szerint

több szavazókörnél a 18 órai urnazáráskor még sokan sorban álltak.

Ők még leadhatják szavazatukat.

A CDU valószínűleg kiesik a berlini kormányból

Az eredménybecslések alapján a berlini tartományban nem folytatható az SPD-CDU koalíció. A kampányban tett "szándéknyilatkozatok" alapján

az a legvalószínűbb, hogy az SPD a Zöldekkel és a Baloldallal alakít kormányt, és a CDU ellenzékbe szorul.

Amennyiben ez így történik, a CDU már csak 7 tartományban lesz kormányon.

A részeredmények szerint is nyert az SPD

Az este 19.30 után megjelent részeredmények szerint az SPD támogatottsága 22,4 százalékra süllyedt a 2011-ben tartott előző tartományi parlamenti (képviselőházi) választáson elért 28,3 százalékról.

A CDU támogatottsága 18 százalékra süllyedt a 2011-es 23,3 százalékról.

Az ellenzéki Zöldek 15,9 százalékon állnak, ami kismértékű csökkenés az öt évvel ezelőtti 17,6 százalékhoz képest. A Baloldal támogatottsága 15,7 százalékra emelkedett a 2011-es 11,7 százalékról. Az AfD 12,9 százalékkal jutott be a képviselőházba a részeredmények alapján. Visszajutott a 2011-ben kiesett liberális FDP is, amely a 6,2 százalékon áll.