Putyin stabil Ukrajnát akar

2909155 08/10/2016 August 10, 2016. Russian President Vladimir Putin during a joint press statement with Armenian President Serzh Sargsyan following the meeting at the Kremlin. Alexei Druzhinin/Sputnik
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
Oroszország abban érdekelt, hogy Ukrajna reményteljes és stabil partner legyen, és kész bármilyen kétoldalú érintkezés folytatására Kijevvel, ha az a konfliktus megoldásához vezet – jelentette ki szombaton Biskekben újságírók előtt az orosz elnök.
Vágólapra másolva!

„Azt szeretnénk, hogy Ukrajna független, önálló, gazdaságilag és minden más szempontból erős államként fejlődjék” – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin a kirgiz fővárosban.

Az orosz elnök biztosította a jelenlévőket arról, hogy Oroszország bármi tőle telhetőt meg fog tenni ennek érdekében, de egyoldalúan ezeket a célokat nem lehet elérni.

Vlagyimir Putyin kész a párbeszédre Forrás: AFP/Sputnik/Alexei Druzhinin

Nem diktálnak

Putyin szerint az ukrajnai vezetésnek, így Petro Porosenko államfőnek saját magának kell megtennie a megfelelő lépéseket –

módosítani az alkotmányt, aláírni az amnesztiatörvényt és módosítani a választási törvényt.

„Mi nem írhatjuk alá az ukrán elnök helyett az amnesztiatörvényt, nem fogadhatunk el választási törvényt, mi általában szinte semmit sem tehetünk. Ezt az ukrán nép és a képviselői tehetik meg. Amit mi tehetünk: megteremteni a tárgyalási folyamat feltételeit, valamint közvetítőként és garantáló félként részt venni benne” – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin. Hozzátette: Moszkva ezt az ukrán partnerek megegyező szándéka esetén kész megtenni.

Petro Porosenkótól várja a lépéseket Forrás: AFP/Getty Images/Alex Wong

A szándék megvan

Szíriával kapcsolatban Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy mind Oroszországban, mint az Egyesült Államokban megvan a szíriai béke megteremtésére irányuló szándék, de a feleknek tisztességesen kell egymáshoz viszonyulniuk és közös célokra kell törekedniük.

„Abból indulok ki, hogy

mindketten a békére törekszünk Szíriában,

közös feladat a nemzetközi terrorizmus elleni harc. Nem kétséges, hogy ezt világszerte megértik, így amerikai partnereink is, akik előtt nehéz feladat áll: az ellenzék és a terroristák szétválasztása. Szeretném azonban, ha tisztességesek lennénk egymással, és csak ebben az esetben haladhatunk előre a közös célok elérése felé” – jelentette ki az elnök.

Romok Homszban. Putyin szerint békére törekszenek Szíriában Forrás: MTI/EPA/-------------------

Manipulációval vádol

Putyin azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy

az Oroszországról kialakított kedvezőtlen képpel kívánja manipulálni az amerikai választók közvéleményét.

„Meglátásunk szerint az úgynevezett gonosz birodalmának a képét igyekeznek visszaállítani, amellyel a lakosokat ijesztgetik” – tette hozzá.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy melyik jelöltet – a demokrata párti Hillary Clintont vagy a republikánus Donald Trumpot – hajlandó támogatni Oroszország, Putyin nem kívánt állást foglalni, csak annyit mondott, hogy „bármely országban bárkit támogatunk, aki jószomszédi és partneri kapcsolatra törekszik velünk”.