Az utolsó percben lemondták az ENSZ BT ülését

ORIGINAL Horizontal
John Kerry és Szergej Lavrov
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok és Oroszország kérésére az utolsó percben lemondták az ENSZ Biztonsági Tanács Szíriának szentelt péntek esti ülését - jelentette be a BT soros elnöki tisztét betöltő új-zélandi ENSZ-képviselet.
Vágólapra másolva!

Diplomáciai források szerint a BT-ülésén Oroszország és az Egyesült Államok tájékoztatta volna az ENSZ-testület tagjait a szíriai válság rendezését célzó megállapodásukról, de határozathozatal egyelőre nem volt tervbe véve.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet a BT-ülés lemondása után úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy Washington nem hajlandó a testület elé tárni az orosz-amerikai megállapodás dokumentumait, és emiatt kellett lemondani a BT-ülést.

John Kerry és Szergej Lavrov Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az orosz diplomata szerint a megállapodásokat meg kell erősítenie egy BT-határozatnak, de nincs értelme arra kérni a BT-tagokat, hogy támogassák, ha a tartalmát nem ismerik.

Az amerikai ENSZ-képviseletnél azzal magyarázták a BT-ülés elhalasztást, hogy az amerikai és az orosz fél nem tudott megegyezni arról, hogyan tálalják a testületnek a genfi megállapodás részleteit anélkül, hogy veszélyeztetnék a benne foglaltak végrehajtását.

Washington jelen pillanatban a megállapodás végrehajtására, elsősorban a humanitárius segély rászorultakhoz való eljuttatására összpontosítja erőfeszítéseit - közölte az amerikai ENSZ-képviselet.

A szétbombázott Aleppo Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ibrahim Ebu Leys

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szeptember 10-én állapodott meg Genfben a szíriai konfliktus rendezését szolgáló új béketervben.

Damaszkusz, Ankara és Teherán is hozzájárulását adta a megállapodáshoz, amelynek célja, hogy Szíria fennmaradhasson, és megtarthassa többnemzetiségű jellegét, valamint felekezeti sokszínűségét.