Fico: A V4-ek nem kötnek kompromisszumot Londonnal a munkavállalókról

Orbán Viktor; FICO, Robert; SOBOTKA, Bohuslav; SZYDLO, Beata
Varsó, 2016. július 21. Robert Fico szlovák, Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydlo lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok miniszterelnökeinek találkozója után tartott sajtóértekezleten Varsóban 2016. július 21-én. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia vezetői többek között a brit népszavazás utáni európai helyzetről és az Európai Unió lehetséges megreformálásáról egyeztetnek. (MTI/EPA/Pawel Supernak)
Vágólapra másolva!
Robert Fico azt mondta, a visegrádi országok készek megvétózni bármilyen megállapodást, amit a brexittárgyalások során az Egyesült Királyság az unióval kötne, ha London korlátozni akarná az EU-s munkavállalók jogait a szigetországban.
Vágólapra másolva!

A visegrádi négyek (V4) készek megvétózni minden olyan megállapodást az Egyesült Királyság és az Európai Unió között, amely korlátozná a munkavállalási jogokat brit földön – mondta szeptember 17-én, szombaton Robert Fico szlovák miniszterelnök a Reuters brit hírügynökségnek.

Nem lesz kompromisszum

"A V4-es országok (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) nem kötnek kompromisszumot.

– szögezte le Fico az interjúban.

Jön a brexit

A brit–EU megállapodást azért kell megkötni, mert a brit lakosság többsége a júniusi népszavazáson az Európai Unióból történő kiválás (brexit) mellett döntött.

Kijev és Moszkva is megsérti a minszki egyezményt

Fico kifejtette véleményét az ukrán–orosz helyzetről is. Meglátása szerint Ukrajna kevésbé teljesíti a minszki béketervben foglalt kötelezettségeit, mint Oroszország, jóllehet mindkettő megsérti az egyezséget. "Ugyanakkor

– fogalmazott.

Fel kellene oldani a Moszkva elleni szankciókat

A szlovák kormányfő szerint erőteljesebben kell követelni, hogy az Európai Unió oldja fel a Krím bekebelezése miatt Moszkva ellen foganatosított szankciókat.

Fico úgy értékeli, hogy a büntető intézkedések hatástalanok, ugyanakkor sértik az Európai Unió és Szlovákia gazdasági érdekeit,

az Egyesült Államoknak viszont kedveznek. Hozzátette azonban, hogy tiszteletben tartja az EU-szolidaritást a kérdésben.