Valószínűleg félrement egy légicsapás Szíriában

Vágólapra másolva!
A szír és az orosz hadsereg szerint az Egyesült Államok vezette katonai koalíció légicsapást mért a szír kormányerők katonáira. A szír kormány szerint a támadásban 62-en meghaltak és több százan megsebesültek. Az amerikai hadsereg elismerte, hogy a légicsapás szír kormányerőket érhetett, de azt állította, véletlen volt, szándékosan sosem támadnak a kormányerőkre. Az amerikai hadsereg szerint a támadást azonnal leállították, amikor orosz tisztviselők jelezték, hogy szír katonákra és járművekre nyitottak tüzet. Moszkva összehívta az ENSZ BT-t.
Vágólapra másolva!

A szíriai hadsereg főparancsnokságának állítása szerint az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség légicsapást mért szeptember 17-én, szombaton kormánykatonák állására, utat nyitva az előtt, hogy az Iszlám Állam harcosai elfoglalhassák az állást. A hadsereg közleménye szerint a légicsapás döntő bizonyíték arra, hogy Washington és szövetségesei támogatják a dzsihadista terrorszervezetet.

Megerősítették

A légicsapás hírét megerősítette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (ODSH) nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező emigráns szervezet. Első állítása szerint legalább 30 szíriai kormánykatona vesztette életét, nem sokkal később már 80-ról számolt be. Az ODSH kitért arra, hogy orosz harci gépek is bombáztak ugyanakkor és ugyanott, nevezetesen Dzsebel Tardánál, a Deir al-Zor-i repülőtér közelében.

Moszkva összehívta az ENSZ BT-t

A szíriai kormány tájékoztatásában 62 halott, és több mint száz sebesült szerepel. Ezeket az adatokat adta hírül Oroszország is, melynek védelmi minisztériuma megjegyezte: ha a koalíció tévedésből bombázta a szíriai kormány hadseregét, akkor az

jól mutatja, hogy Washington csökönyösen elutasítja szíriai akciói összehangolását Oroszországgal.

A légicsapás miatt Oroszország összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését

Washington szerint csak véletlen lehetett

Az amerikai hadsereg közleményében azt írta, lehetséges, hogy koalíciós légicsapás ért szír katonákat, de ez csak véletlen lehetett,

a koalíció szándékosan sohasem támad szír kormányerőket,

írja a CNN. A központi parancsnokság közleményében azt állította, hogy a hadművelet előtt egyeztettek az orosz hadsereggel.

- írták.