Orbán több tiszteletet kért Schulztól

Orbán Viktor
Orbán Viktor érkezik a pozsonyi EU-csúcsra
Vágólapra másolva!
Az uniós vezetők informális pozsonyi megbeszélései előtt, csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament elnökével, Martin Schulzcal tárgyalt, akit arra kért, hogy adja meg a tiszteletet a magyaroknak.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a pozsonyi várba érkezve újságíróknak elmondta, közölte a német szociáldemokrata politikussal: a jövőben ne alkalmazzanak "jogalkotási trükköket", kijátszva a nemzetállamok szuverén döntéseit és akaratát, ahogy tették ezt például a kvótánál, ahol az állam-, illetve kormányfők az önkéntes kvóta mellett döntöttek, és az Európai Parlament az Európai Bizottsággal összejátszva ezt kötelező kvótára változtatta.

Orbán Viktor érkezik a pozsonyi EU-csúcsra Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

"Azt kértem, hogy ezt ne tegyék többé, mert ezt a nemzetállamok nem tudják elfogadni" – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök.

Martin Schulz csütörtökön a Spiegel Online-nak adott interjúban arról beszélt, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök elzárkózik a menekültválság közös, európai uniós megoldásától. Az interjúban a német szociáldemokrata politikus elítélte Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter Magyarország uniós tagságának megvonásáról tett kijelentését, és hangsúlyozta: most a közösség összetartására kell összepontosítani, és nem "provokációkat kell egymás fejéhez vágni nap mint nap".
"Azt is bírálom, hogy Orbán Viktor mindenből kivonja magát, például a menekültkérdés közös megoldásából" – tette hozzá, és megjegyezte, hogy Orbán Viktor szerinte "nem ócsárolhatja uniós kollégáit".

Szolidaritást sürget

Schulz úgy vélte, szolidaritásra van szükség, a menekültpolitika mellett a strukturális alapokkal kapcsolatban is, amelyeknek évek óta jelentős haszonélvezői az olyan tagállamok, mint Magyarország.

Schulz is megszólalt

Martin Schulz pénteken sajtótájékoztatót tartott Pozsonyban, és ezen egyebek között kijelentette: jónak tartaná, ha a mély véleménykülönbségek ellenére részletesebb tárgyalást folytathatnának a magyar kormányfővel, és beszélni tudnának mindazokról a kérdésekről, amelyekben nézeteltéréseik vannak. A parlament elnöke hangoztatta, hogy a tagországoknak párbeszédet kell folytatniuk egymással. Az uniós együttműködés egyik legnagyobb előnyének nevezte, hogy a tagállamok nemzetközi szinten is össze tudják egyeztetni nemzeti érdekeiket. A provokációkat pedig kerülni kell - szögezte le.

Megemlítette, hogy az illegális bevándorlás kérdéséről is szót ejtett a magyar miniszterelnökkel. Elismerte, hogy a kötelező befogadási kvóta a jelek szerint nem működik, és úgy vélte, a menekültek érdeke, hogy legalább önkéntes alapon lehetőség legyen a befogadásukra az uniós országokban.

Egy kérdésre válaszolva Martin Schulz tagadta, hogy - mint azt magyar kormánynyilatkozatok idézik - egy interjúban arról beszélt volna, hogy a baloldali városokat migránsok befogadására kell ösztönözni. Hozzátette, elképzelhető, hogy fordítási hibáról van szó.