Géppisztolyos gyilkossággal vádolják a Fülöp-szigeteki elnököt

Fülöp-szigetek, Duterte, halálosztag, elnök,
Former death squad member Edgar Matobato testifies during a senate hearing in Manila on September 15, 2016. Rodrigo Duterte shot dead a justice department employee and ordered the murder of opponents, a former death squad member told parliament September 15, in explosive allegations against the Philippine president. / AFP PHOTO / NOEL CELIS
Vágólapra másolva!
Rodrigo Duterte még polgármesterként Uzival lőtt agyon egy minisztériumi alkalmazottat – mondta a Fülöp-szigeteki elnök egykori állítólagos halálosztagának egy tagja a vizsgálóbizottság előtt. Családi konfliktusok és kritikus újságcikkek miatt is gyilkoltak, de olyan is előfordult, hogy muszlimokra kellett vadászniuk.
Vágólapra másolva!

Újabb elképesztő állításokat tett szenátusi meghallgatásán az a férfi, aki elmondása szerint Rodrigo Duterte halálosztagjának tagja volt, amikor a politikus egy déli nagyváros, Davao polgármestere volt. Már korábban elmondta, hogy munkájuk során – ami drogosok és erőszakolók meggyilkolása volt –

előfordult olyan, hogy egy áldozatot krokodillal etettek meg,

vagy gyakran felvágott hassal a tengerbe dobták a holttesteket.

Edgar Matobato szerint a halálbrigádot Lambada-fiúknak hívták Forrás: AFP/Noel Celis

Az állítása szerint körülbelül 50 gyilkosságban segédkező Edgar Matobato azt mondta, Duterte egyszer egy Uzival végzett ki egy kormányzati tisztviselőt. Arról is beszélt, hogy a davaói katedrális ellen elkövetett merénylet után Duterte arra utasította őket, hogy tartóztassák le és gyilkolják meg a muszlim gyanúsítottakat.

Az áldozatokat egy kőbányában égették el.

Matobato szerint Duterte egyszer egy kritikus újságíró megölését is elrendelte, és saját öccse barátnőjét sem kímélte. Állítólag egyik legfontosabb ellenfele, a mostani vizsgálatot is kezdeményező Leila de Lima ellenzéki politikus megölésére is parancsot adott, de azt végül nem hajtották végre.

A halálosztag egykori lázadó harcosokból és rendőrökből állt a beszámoló szerint, és a kilencvenes évek közepére már vagy 300 tagja volt. Matobato azt mondja, 2013-ban hagyott fel a gyilkolással. Kilépésekor megfenyegették, hogy ne beszéljen senkinek a történtekről, és meg is kínozták.

Több mint havi ezer halott

Duterte korábban egy tévéműsorban azt mondta, igaz, hogy korábban egy halálosztagot irányított, de később visszavonta kijelentését – idézi fel a CNN. A mostani vádakról a Facebookon azt írta: azok

minden alapot nélkülöző vádaskodások, amikre méltatlan lenne válaszolnia.

Duterte szónokol Forrás: AFP/Manman Dejeto

A vádakat az Egyesült Államokban tartózkodó Fülöp-szigeteki külügyminiszter is tagadta. Szerinte a két ország kapcsolatának a kölcsönös tiszteleten kell alapulnia, aminek nem lehet része, hogy az USA kioktatja őket az emberi jogokról.

Rodrigo Duterte a bűnözők és drogosok elleni brutális fellépés ígéretével nyerte meg a nyár eleji választásokat, és a jelek szerint nem a levegőbe beszélt. Két és fél hónap alatt majdnem 1500 ember halt meg rendőrségi akciókban, és több mint kétezren lettek a halálbrigádok áldozatai – írta a Guardian.