Százezer új rabnak készítik a helyet Törökországban

Horizontal
A demonstrator puts his hand on a fence with padlocks left by prisoners during a demonstration in front of the Metris prison on June 24, 2016 in Istanbul. The United States expressed deep concern about basic freedoms in its ally Turkey after the arrest of three free speech activists. Reporters Without Borders Turkey representative Erol Onderoglu, journalist Ahmet Nesin and rights activist Sebnem Korur Fincanci were charged on Monday with "terrorist propaganda". / AFP PHOTO / OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Új börtönöket alakítanak ki mintegy 100 ezer rab számára Törökországban a július 15-i puccskísérletet követő tisztogatások nyomán. 
Vágólapra másolva!

A Hürriyet című török napilap internetes oldalán az igazságügyi minisztériumra hivatkozva azt közölte: a kormány 174 börtönt, illetve büntetőintézetet tervez létrehozni a következő 5 évben, hogy így fedezze az őrizetbe vettek és az előzetes letartóztatásba helyezettek számában előre nem látható növekedést.

Az isztambuli Metris börtön kerítése Forrás: AFP/Ozan Kose

Szeptember elején csaknem 36 ezer korábbi elítéltet engedtek szabadon országszerte. Bekir Bozdag igazságügyi miniszter nem nyilatkozott a döntéssel kapcsolatban, de a török média szerint a lépéssel további helyeket teremtettek az állítólagos összeesküvőknek.

A két hónapja kezdődött átfogó vizsgálatok következtében a törökországi börtönök megteltek. Ügyvédek már olyan esetről is beszámoltak, hogy egy háromszemélyes cellában hat embert tartottak fogva.