Így kell küzdeni egy terrorszervezet ellen

Al Kaida, a szomáliai nemzeti hadsereg katonái Elasha Biyaha város mellett, Al-Shabaab terroristákra vadásznak
Vágólapra másolva!
Öt éve még a fővárost, Mogadishut is irányítása alatt tartotta, mára azonban jelentősen meggyengült az al-Kaidával szövetséges szomáliai terrorszervezet, az al-Shabaab. Ebben az Egyesült Államok által biztosított erők célzott támadásai és hírszerzési információi, valamint a helyi hatóságok megerősítése játszotta a legfontosabb szerepet – írja az egyik legismertebb amerikai kutatóintézet, a Rand Corporation legfrissebb tanulmányában.
Vágólapra másolva!

Az al-Shabaab elleni, sikeresnek tekinthető fellépés kulcsa a helyi kormányzat, hadsereg és más hatóságok támogatása volt saját védelmi képességeik megerősítésében – áll a kutatást záró tanulmányban. Az Egyesült Államok a nagy létszámú katonai jelenlét helyett

a harcban közvetlenül csak kisebb kommandók révén vett részt,

amelyek célzott akciókat hajtottak végre az al-Shabaab ellen. Ezzel párhuzamosan közreműködtek a szomáliai hadsereg fejlesztésében és hírszerzési információkkal is segítették a dzsihádisták elleni harcot.

A szomáliai nemzeti hadsereg katonái 2015 elején Forrás: AFP/Stuart Price

Az al-Shabaab 2006 óta aktív Kelet-Afrikában, a 2000-es évek végén a főváros, Mogadishu mellett az ország jelentős területeit tartotta irányítása alatt. Azóta az Afrikai Unió és az Egyesült Államok segítségével sikerült őket visszaszorítani, már csak az ország déli részén őrzik pozícióikat, és követnek el véres terrrotámadásokat innen kiindulva.

Ebben nem csak a sikeres ellenakciók, hanem más okok is szerepet játszottak – írja a Rand tanulmánya. Az al-Shabaabban belső harcok törtek ki személyes és ideológiai ellentétek miatt, és sokaknak az al-Kaidával kötött 2012-es szövetség sem tetszett.

A szervezetnek azonban még ma is több ezer katonája van,

és ha az ellenük való harc lankad, bármikor képes lehet az elveszett területek visszaszerzésére.

Ennek megelőzésére a Rand azt javasolja, hogy az USA és más nyugati kormányok továbbra is intenzíven támogassák az országot a politikai és gazdasági stabilitás megteremtésében. Emellett a Szomáliával szomszédos országoknak nyújtott segítség is kulcsfontosságú lehet az al-Shabaab legyőzésében.