Magyarázza "szerencsétlen felcsattanását" a luxemburgi külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint szokatlan vagy akár sokkoló lehetett, hogy felvetette Magyarország kizárását az Európai Unióból, de ha egy ország kormányzati politikája nem felel meg az európai értékeknek, nincs értelme, hogy az állam az unió tagja maradjon. Közben sorra ítélik el a nyilatkozatát külföldi és magyar politikusok is. 
Vágólapra másolva!

„Szerencsétlen felcsattanásnak” nevezte a luxemburgi külügyminiszter azt a kijelentését, hogy Magyarországot ki kell zárni az Európai Unióból. Jean Asselborn a német Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak azt mondta:

megnyilvánulása szokatlan, egyeseknek talán sokkoló volt, de továbbra is kiáll a véleménye mellett.

Ugyanakkor reméli, hogy kijelentését nem a magyar emberekkel, hanem a kormánnyal szembeni kritikaként értékelik.

A rádióinterjúban azt is közölte, nem állt szándékában egy országot megbüntetni, de

Asselborn szerint „propagandaszerű hisztéria” tört ki Magyarországon, és olyan plakátok jelentek meg az országban, amelyek egyformának állítják be a menekülteket és a terroristákat.

Asselborn kifogásolta azt is, hogy Orbán Viktor brüsszeli bürokraták demokráciájának nevezte az Európai Uniót, amely tönkreteszi a keresztény Európát, Schöpflin György fideszes EP-képviselő pedig a déli határra tett disznófejekkel ijesztené el a muszlim migránsokat. Véleménye szerint ez nem csak az uniót sérti, de megkérdőjelezi az 1945 után létrejött értékeket is. „Ezt vagy lenyeli az ember, vagy felszólal ellene” – mondta.

A pénteki pozsonyi EU-csúcs előtt a luxemburgi külügyminiszter több együttműködést szorgalmazott, mivel jelenleg az uniós országok az alapvetésekben is megosztottak.

Ebben nincs konszenzus, tette hozzá, pedig szerinte mindig az egyetértés volt az EU motorja.

A kizárásról szóló nyilatkozata után Szijjártó Péter külügyminiszter „komolytalan figurának” nevezte luxemburgi kollégáját, ma pedig Harangozó Tamás, a szocialisták országgyűlési frakcióvezető-helyettese minősítette szélsőségesnek Asselborn véleményét. A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Harangozó azt mondta: a luxemburgi poltikus nyilatkozata azt mutatja,

nem képes különbséget tenni a kormány politikája és a menekültügy kezelése között.

A baloldali poltikus úgy véli, politikailag el lehet ugyan szigetelni a tetteiért magyar miniszterelnököt és a kormányt, de vannak olyan dolgok, amelyeket kár támadni, mert nem lesz sikeres.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és német szociáldemokrata párt (SPD) politikusa a Spiegel Online hírportálon közölt interjúban ítélte el Jean Asselborn kijelentését. Azt mondta, most a közösség összetartására kell összepontosítani, és

Egyúttal bírálta Orbán Viktort is, mert szerinte a magyar kormányfő „mindenből kivonja magát, például a menekültkérdés közös megoldásából”.

Franz Josef Jung, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti frakciójának helyettes vezetője szerint Asselborn valószínűleg már belátta, hogy hibát követett el a nyilatkozatával. Hozzátette,

a megnyilvánulás a kívánt hatással ellentétes eredményre vezetett,

„teljesen kontraproduktív", ezért gyorsan napirendre kell térni felette, és Európa ügyének előmozdítására kell összpontosítani. Gondoskodni kell az uniós külső határok hatékony védelméről – folytatta –, és amíg ez nem biztosított, a belső határokon kell ellenőrzést folytatni, hogy senki ne léphesse át a határokat ellenőrizetlenül.