Október közepétől szolgálatban az uniós határ- és parti őrség

Frontex, migráns
A Frontex keretében dolgozó német rendőrök a görög Leszbosz szigeténél
Vágólapra másolva!
A tagállami kormányokat tömörítő uniós tanács szerdán megadta végső hozzájárulását a közös határ- és parti őrség létrehozásához, amely így október közepén már megkezdheti a működését.
Vágólapra másolva!

Robert Kalinák, az unió soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovákia belügyminisztere üdvözölte, hogy a tanács és az Európai Parlament ilyen gyorsan és hatékonyan tudott cselekedni az ügyben.

A Frontex keretében dolgozó német rendőrök a görög Leszbosz szigeténél Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

"Közvetlen hatással van a schengeni övezet egészére, hogy miként kezeljük a külső határainkat. Az európai határ- és parti őrség segíteni fog benne, hogy közösen szálljunk szembe napjaink kihívásaival. Kizárólag a külső határaink hatékony kezelésével térhetünk vissza a rendes kerékvágásba, nincs más út" - közölte a tárcavezető.

Október 6-án lép hatályba

A szervezet felállításáról szóló jogszabály október 6-án lép hatályba, az ügynökség ezt követően kezdheti meg a működését.

A tagállamok továbbra is megtartják határaik védelmének hatáskörét,

azonban szükség és kérés esetén a határ- és parti őrség meghatározza a megfelelő létszámú stábot és technikai felszerelést és támogatást tud nyújtani, hiányosságok esetén időben be tud avatkozni.

A leendő ügynökség a Frontex és az uniós tagállamok erőforrásait egyesíti.

Tagállami felajánlások alapján bármikor rendelkezhet 1500 fős személyi állomány és eszközök mozgatásáról, a szükségesnek ítélt területekre való átcsoportosításáról legfeljebb 10 napon belül.

Az Európai Bizottság korábbi tájékoztatása szerint az ügynökség feladatai között szerepel a migrációs áramlások nyomon követése, a gyenge határőrizeti pontok azonosítása, valamint az, hogy válaszintézkedéseket hajtson végre azokban az esetekben, amikor az EU valamely külső határát veszély fenyegeti.