Kártérítést fizet a brit kormány egy elítélt terroristának

london terror 2005
The remains of a double-decker bus where a suspected terrorist bomb was exploded on a bus in Woburn Place and Tavistock Square in London 7 July 2005. Explosions ripped through three underground trains and a bus in London Thursday, killing at least 33 people and injuring more than 340 in a wave of "terrorist attacks" a day after the capital won its bid to host the 2012 Olympic Games and as G8 leaders met in Scotland.
Vágólapra másolva!
Az Emberi Jogok Európai Bírósága 16 ezer euró megfizetésére kötelezte a brit kormányt, amiért a londoni rendőrség megsértette egy elítélt terrorista jogait. Ismail Abdurahman bújtatta a 2005-ös merénylet egyik résztvevőjét.
Vágólapra másolva!

Az ítélet értelmében a brit kormánynak ki kell fizetnie Abdurrahman hét évig tartó bírósági perének költségeit – ez 16 ezer euró (13600 font).

A férfit azért ítélték el, mert három napig bújtatta azt a terroristát, aki részt vett egy második merényletkísérletben 2005. július 21-én; az utána folytatott országos embervadászat során egy ártatlan ember életét vesztette, emlékeztetett az Independent.

Egy rózsa az 52 ártatlan halálos áldozatot követelő londoni terrorista robbantássorozat emlékművén a londoni Hyde Parkban Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Hibázott a rendőrség

A 17 főből álló emberjogi bíróság úgy ítélte meg, hogy hibázott a londoni rendőrség, mert nem biztosított megfelelő jogi képviseletet Abdurahman számára. Ráadásul eredetileg tanúként hallgatták ki a férfit, és nem tartották be a rendőrök a megfelelő eljárást sem, amikor gyanúsítottá vált.

A bíróság ugyanakkor jóval kevesebb pénzt ítélt meg az Abdurahman ügyvédjei által kért 36 ezer fontnál, és nem adott igazat nekik abban sem, hogy a férfit jogtalanul ítélték volna el Nagy-Britanniában.

Ennyi maradt az emeletes buszból a július 7-i robbanás után Forrás: AFP/Adrian Dennis

Abdurahman nyolcéves börtönbüntetést kapott Hussein Osman bújtatásáért. Osman egyike volt annak az öt terroristának, akik két héttel az 52 halálos áldozatot követelő július 7-i támadás után akartak újabb merényletet végrehajtani a londoni tömegközlekedési eszközökön.