Szijjártó Péter szerint Asselborn komolytalan

diplomacy Horizontal
Luxemburg's Foreign minister Jean Asselborn addresses journalists as he arrives for an EU Foreign Affairs Council meeting in Luxembourg on April 18, 2016. / AFP PHOTO / JOHN THYS
Vágólapra másolva!
Ideiglenesen vagy végleg ki kell zárni Magyarországot az Európai Unióból, ez az egyetlen lehetőség a közösség összetartásának és értékeinek megőrzésére - mondta a Die Weltnek Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közleményében úgy reagált: Asselborn  "komolytalan figura", a magyar emberek pedig október 2-án véleményt mondanak az illegális bevándorlásról, a brüsszeli kvótacsomagról és "a Jean Asselborn típusú figurákról".
Vágólapra másolva!

A szocialista politikus a Die Welt című német lapban kedden megjelent interjúban a pénteki pozsonyi uniós csúcstalálkozóval kapcsolatban kiemelte, hogy az EU jövőjéről - Nagy-Britannia részvétele nélkül - tartandó tanácskozást az EU történetének legnehezebb helyzetében rendezik meg. Az EU elbukhat, nem abban az értelemben, hogy az uniós intézmények hirtelen megszűnnek, hanem úgy, hogy "belsőleg összeomlik", és cél, irány és összetartás nélkül fog sodródni - fejtette ki.

Mint mondta, az EU előtt álló nagy kihívásoknak, a terrornak, a migrációnak, a gazdasági egyenlőtlenségnek és a sok tagállamot jellemző nagy munkanélküliségnek ösztönöznie kellene egy "hatékonyabb Európa" felépítésére, de mindenkin eluralkodott a félelem, amelyet a "baloldali és jobboldali demagógok" csak tovább erősítenek. Ebben a helyzetben a reflexszerű válasz a nemzetállami szintű megoldás, így a tagállamok a globalizációt ellentmondásos módon nem európai, hanem nemzeti szinten közelítik meg.

Arra a kérdésre, melyik tagállam okoz számára leginkább aggodalmat, azt mondta, hogy Magyarország, ahol "egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb" a menekültek távoltartását szolgáló kerítés.

A kvótareferendumról azt mondta, a szavazás eredménye "természetesen Európa ellen" szól majd. A kormány egyenlőségjelet tesz a menekültek és a terroristák közé, ami "felelőtlen és mélységesen Európa-ellenes" eljárás Forrás: AFP/John Thys

A magyarországi kvótareferendumról szólva hangsúlyozta, hogy a szavazás eredménye "természetesen Európa ellen" szól majd. A kormány egyenlőségjelet tesz a menekültek és a terroristák közé, ami "felelőtlen és mélységesen Európa-ellenes" eljárás - vélekedett.

Szijjártó: Asselborn egy komolytalan figura

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közleményében úgy reagált: "eddig is tudtuk, hogy Jean Asselborn komolytalan figura",

látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől,

"kioktató, nagyképű, frusztrált". Magyarországot akarja kizárni az EU-ból, de "magát már régen kizárta a komolyan vehető politikusok közül" - vélekedett. Hozzátette: "rendes nihilistaként" fáradságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán.

A külügyminiszter hangsúlyozta: ezzel szemben Magyarország történelme során mindig Európát védte, és most is ezt teszi. A magyar emberek

október 2-án véleményt mondanak az illegális bevándorlásról, a brüsszeli kvótacsomagról és "a Jean Asselborn típusú figurákról"

- közölte, megjegyezte: ez a jogállam.

Kiemelte: a magyaroknak joguk van elmondani a véleményüket, és csak nekik van joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni és kikkel nem. Ezt a jogot sem a brüsszeli bürokraták, sem a luxemburgi külügyminiszter nem veheti el - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter szerint ugyan kissé furcsa, hogy az "adóoptimalizálás" hazájából érkező Jean Asselborn és a szintén luxemburgi Jean-Claude Juncker beszél közös teherviselésről, "de értjük, hogy ez mit jelent: mások hibáiért viselje a terheket Magyarország". A magyar kormány ezt visszautasítja, a magyarok pedig október 2-án elmondják a véleményüket.