Kerry: A tűzszünet az utolsó esély Szíria megmentésére

Vágólapra másolva!
A hétfőn életbe lépett tűzszünet az utolsó esély Szíria megmentésére - mondta John Kerry. Az amerikai külügyminiszter szerint a lázadóknak el kell határolódni az al-Kaidához köthető terrorszervezetektől, a rezsimnek pedig be kell engednie az ostromlott térségekbe a segélyszállítmányokat.
Vágólapra másolva!

A hétfőn este életbe lépett szíriai tűzszünet, amelyet az amerikai és az orosz diplomácia közösen hozott tető alá, az utolsó esély lehet Szíria megmentére - fejtette ki véleményét újságíróknak John Kerry amerikai külügyminiszter Washingtonban.

Csökkent az erőszak

Kerry hangsúlyozta, hogy a politikai megoldás "az egyetlen reális és lehetséges" megoldás a szíriai konfliktusra, de hozzátette, hogy a tűzszünet életbe lépése óta még csak pár óra telt el, ezért

A külügyminiszter mindenesetre leszögezte, hogy az első információk az erőszak jelentős csökkenéséről szólnak.

Folytatják a bombázásokat

Megismételte korábbi álláspontját, miszerint a lázadóknak fel kell hagyniuk azzal, hogy az al-Kaida terrorszervezethez köthető csoportokkal keveredjenek,

a szíriai kormánynak pedig lehetővé kell tennie, hogy a segélyszállítmányok eljussanak az ostromlott térségekbe.

Az amerikai külügyminiszter szerint a szíriai kormány várhatóan tovább folytatja az ellenzék által uralt térségekben az al-Kaidához köthető lázadók állásainak bombázását, egészen addig, amíg a szélsőségesek elleni új amerikai-orosz partnerség működni nem kezd.

Ez - Kerry szerint - a fegyvernyugvás utáni hétre várható.