Dél-Korea felkészül a legrosszabbra

Horizontal A South Korean official points to a map showing the epicenter seismic waves in North Korea, at the Korea Meteorological Administration in Seoul on September 9, 2016 following news of another nuclear test by North Korea.
North Korea has conducte
Egy dél-koreai szeizmológus mutatja a földmozgás epicentrumát
Vágólapra másolva!
Szöuli kormányforrások szerint Észak-Korea befejezte az előkészületeket újabb, immár hatodik kísérleti atomrobbantásához. Dél-Korea emiatt felkészül a legrosszabbra – közölte a védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az esetleges újabb robbantásról még pénteken tájékoztatta a parlamentet Han Minku védelmi miniszter, szóvivője pedig hétfőn közölte, hogy az újabb kísérletet is várhatóan ugyanott hajtják végre, ahol a péntekit – számolt be a CNN.

Egy dél-koreai szeizmológus mutatja a pénteki kísérlet okozta földmozgás epicentrumát Forrás: AFP/Yonhap

A védelmi szóvivő elmondta az is, hogy Szöul valószínűleg novemberben felújítja a propagandaműsorok sugárzását Észak-Korea felé.

Közben a dél-koreai külügyminiszter szigorúbb nemzetközi szankciókat sürgetett Phenjannal szemben. Jun Bjungsze szerint ugyanis Észak-Korea nukleáris képességei „jelentős szintre” jutottak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken ül majd össze, és már egyeztetnek arról, milyen döntéseket hozzanak.

Az újabb szankciók tovább nehezíthetik a helyzetet Észak-Koreában, amelyet természeti csapások is sújtanak. Az ENSZ adatai szerint 133 ember meghalt és 395 eltűnt a Tumen folyó áradása következtében, és 107 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát.