Nem érdekli a horvátokat a választás

Parliamentary election in Croatia 2016 POLITICS Croatia parliamentary election POLLING STATION Zagreb Ballot boxes
ZAGREB, CROATIA - SEPTEMBER 11: Ballot boxes are seen at a polling station during the parliamentary election in Zagreb, Croatia on September 11, 2016. Stipe Mayic / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A horvát országos választási bizottság adatai szerint vasárnap délig kevesebben mentek el szavazni, mint a tavaly november 8-i parlamenti választásokon.
Vágólapra másolva!

Délelőtt fél 12-ig a szavazásra jogosult polgárok 18,86 százaléka járult az urnákhoz. 2015-ben ugyanez az arány 21,55 százalék volt. A választás nyugodtan folyik, rendkívüli eseményről nincs értesülés. A reggeli órákban

nem volt tumultus a szavazóhelyeken.

A fővárosban fennakadások nélkül lehetett közlekedni. A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este hét óráig várják a csaknem 3,8 millió választópolgárt, hogy leadja szavazatát.

Egyelőre alacsony a részvétel Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Stipe Mayic

„Legyen bátor”

Tihomir Oreskovic távozó technokrata miniszterelnök voksának leadása után, arra kérte az állampolgárokat, hogy minél nagyobb számban menjenek el szavazni. Utódjának azt üzente, hogy legyen bátor, mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy mielőbb megalakul az új kormány.

Andrej Plenkovic, a nagyobbik kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: reméli, az emberek felismerik a választások fontosságát, amelyen döntésükkel

meghatározhatják az ország irányát,

valamint annak fejlődését és jövőjét. "Örülnék annak, ha az állampolgárok élnének törvény adta jogukkal és elmennének szavazni, hogy minél nagyobb legitimitást adjanak a száborba bekerülő képviselőknek".

Milanovic nyugodt

Zoran Milanovic, a Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke az újságírói kérdésre, hogy milyen hangulatban várja az eredményeket, azt mondta: nyugodtabban mint bármikor 2007-óta, amióta a pártot vezeti. "Mindent megtettünk, megmutattuk, hogy van szakértelmünk és szívünk, a többi a választókon múlik"- tette hozzá.

Este 10 után lehetnek eredmények Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Stipe Mayic

5 százalék a küszöb

A horvát állampolgárok külföldön is szavazhatnak. A 151 szábori képviselő közül

140-et az ország 10 választókerületében választanak meg,

minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. A nemzeti kisebbségek összesen 8 képviselőt juttathatnak a parlamentbe - a magyarok és az olaszok egy-egy kisebbségi képviselőt választhatnak, a horvátországi szerbek hármat, illetve a három fennmaradó képviselői helyért a többi kisebbség verseng. További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg, itt csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban.

A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék. A mandátum négy évre szól.

A 2500 jelöltre és 177 listára Horvátországban mintegy 7000 helyen adhatják le voksaikat az állampolgárok, külföldön 60 ezren 115 szavazóhelyiségben voksolhatnak. A választásokat 12 ezer megfigyelő követi.

Az első részeredményeket 22 óra után hozza nyilvánosságra az országos választási iroda.