Dél-Korea belengette Phenjan teljes elpusztítását

Horizontal South Korean soldiers get into a K21 infantry fighting vehicle during an equipment demonstration at the Defense Expo Korea 2016 at KINTEX exhibition hall in Goyang, north of Seoul, on September 10, 2016.
South Korea put its latest high-tech wea
Folyamatosan gyakorlatoznak a dél-koreai katonák
Vágólapra másolva!
Szöulban készen állnak a tervek, hogy egy esetleges észak-koreai atomtámadás első jelére a földdel tegyék egyenlővé Phenjant – jelentette vasárnap katonai forrásokra hivatkozva a Yonhap dél-koreai hírügynökség.
Vágólapra másolva!

"Phenjan minden kerületét, különösen azokat, ahol az észak-koreai vezetés rejtőzködhet, ballisztikus rakétákkal és robbanótöltetekkel fogjuk porig rombolni, amint Északról bármilyen jelet tapasztalunk, amely atomfegyver bevetésére utal. Más szóval az északi főváros hamuvá lesz, és eltűnik a térképről" – tette világossá a neve mellőzését kérő dél-koreai katonai forrás.

Folyamatosan gyakorlatoznak a dél-koreai katonák Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Kész a terv

A védelmi minisztérium a parlamentnek is jelentette, hogy készen áll a Korea Tömeges Válaszcsapás és Megtorlás nevű terv. A névtelenséget kérő katonai vezető közölte, hogy háború esetén, ha atomtámadásra utaló jelet észlelnek, a dél-koreai hadsereg azonnal megelőző csapást mér személyesen Kim Dzsongunra és az észak-koreai katonai vezetésre. Ehhez Szöul saját fejlesztésű, 300, 500 és 1000 kilométeres hatótávolságú, hagyományos robbanótöltettel felszerelt ballisztikus rakétákat készített elő. Jövőre pedig az egész rakétaarzenált letesztelik, és ki is bővítik.

– nyomatékosította a névtelenül nyilatkozó katonatiszt. Egy másik forrás arról is beszámolt, hogy a dél-koreai haderőn belül külön egységet hoztak létre, amelynek feladata az, hogy támadás esetén elpusztítsa az észak-koreai katonai vezetést.

Keményítenek a szankciókon

Sung Kim, Washington észak-koreai különmegbízottja azt közölte vasárnap Tokióban, japán külügyi illetékesekkel folytatott megbeszélései után, hogy az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea fontolóra vette az általuk egyoldalúan Phenjan ellen bevezetett szankciók szigorítását, függetlenül az ENSZ BT által foganatosítandó újabb büntetőintézkedésektől. Az újabb amerikai szankciókról nem árult el részleteket, azt mondta, hogy még nem döntöttek róluk. "Nagyon szorosan együtt fogunk működni a BT-vel, és ezen túlmenően a lehető legkeményebb intézkedéseket tesszük meg válaszul Észak-Korea legutóbbi cselekedeteire" – mondta Sung Kim.

Ötödször robbantottak

Phenjan a héten végrehajtotta ötödik kísérleti atomrobbantását, mind a négy korábbinál nagyobb erejű töltetet hozva működésbe. A robbantást a nemzetközi közösség határozottan elítélte, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig újabb büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba Észak-Koreával szemben.