Megegyezett Lavrov és Kerry a szíriai fegyverszünetről

ORIGINAL Horizontal
John Kerry és Szergej Lavrov
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok és Oroszország minden Szíriában harcoló felet általános fegyvernyugvásra szólít fel szeptember 12-én naplementétől - jelentette be szombat hajnalban John Kerry amerikai külügyminiszter, miután több órán át tárgyaltak a szíriai helyzetről Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.
Vágólapra másolva!

Kerry azt mondta: az Egyesült Államok azért ment bele az egyezségbe, mert bízik abban, hogy Moszkva rá tudja venni a damaszkuszi rezsimet, hogy üljön tárgyalóasztalhoz, és kössön békét.

Szergej Lavrov közölte, hogy tájékoztatták a megállapodásról a szíriai kormányt, amely készen áll arra, hogy végrehajtsa az egyezségben foglaltakat. John Kerry arról számolt be, hogy minden érintett ország hajlandóságot mutatott arra, hogy visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz, és a szíriai ellenzék is jelezte, hogy készek betartani a megállapodást, ha a damaszkuszi kormányzat szándékai komolyak.

John Kerry és Szergej Lavrov Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az amerikai és az orosz külügyminiszter olyan tervben állapodott meg, melynek célja az erőszak csökkentése és a politikai átmenet elősegítése Szíriában. Kerry kijelentette: ha a terv megvalósul, az fordulópontot jelenthet a szíriai konfliktusban. Ám Kerry figyelmeztetett: a megállapodás, amíg nem valósul meg, pusztán egy lehetőség, nem több. Az amerikai diplomácia vezetője úgy vélte, hogy a szíriai helyzet bonyolultságából egy egyszerű választás látszik kirajzolódni: háború vagy béke.
Az amerikai külügyminiszter arról is beszélt, hogy az általános fegyvernyugvás azt jelenti, hogy minden, jelenleg ostrom alatt álló vagy nehezen megközelíthető helyre, így Aleppóba is el kell jutniuk a humanitárius segélyeknek.

Közösen az Iszlám Állam ellen

Az amerikai diplomácia vezetője arra is kitért, hogy ha sikerül tartósan mérsékelni az erőszakot Szíriában, akkor Moszkva és Washington közösen fog fellépni az Iszlám Állam és a korábbi an-Nuszra Front terroristái ellen. Az amerikai és az orosz külügyminiszter 13 órán át tárgyalt Genfben. Egy ponton Szergej Lavrov azt közölte a sajtóval, hogy amerikai kollégája órák óta Washingtonnal egyeztet, ezért azon gondolkoznak, hogy felfüggesztik a megbeszéléseket.

Az újságírókat egyébként Lavrov az amerikai küldöttség nevében több tucat pizzával, az orosz delegáció részéről pedig két üveg vodkával lepte meg.