António Guterres lehet az ENSZ új főtitkára

politics Horizontal UN SPEAKER
António Guterres komoly esélyekkel indul
Vágólapra másolva!
Továbbra is António Guterres korábbi portugál miniszterelnök, az ENSZ előző menekültügyi főbiztosa a legesélyesebb arra, hogy a világszervezet következő főtitkára legyen - közölték diplomaták pénteken a Biztonsági Tanácsban tartott nem hivatalos, név nélküli szavazást követően.
Vágólapra másolva!

Guterres mögött Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter és Vuk Jeremic korábbi szerb külügyminiszter a második és a harmadik.

António Guterres komoly esélyekkel indul Forrás: AFP/Kena Betancur

Több mint ötven ország azért kampányol, hogy idén első alkalommal nőt válasszanak meg az ENSZ főtitkárának. A jelöltek fele nő. Közülük a bolgár Irina Bokova a legnépszerűbb a BT tagjai között, de ő is csak az ötödik helyen futott be a nem hivatalos szavazáson. Pedig maga Ban Ki Mun is úgy nyilatkozott, hogy éppen ideje lenne már, hogy egy nő foglalja el a főtitkári posztot.

Ban megbízatása december 31-én jár le. Az új főtitkárt a BT javaslata alapján az ENSZ Közgyűlésének kell megválasztania. A főtitkár személyét illetően a BT öt állandó tagjának vétójoga van, de a mostani szavazáson az állandó és nem állandó tagok szavazatait még nem különböztették meg. Guterres 12 támogató és 2 ellenszavazatot kapott, de most még nem tudni, hogy a kettő közül jelent-e majd az egyik vétót azon a szavazáson, amely a jelöltről dönt. Októberben lesz az első olyan szavazás, amikor már tudni lehet majd, kit nem támogat valamelyik nagyhatalom.

A brit ENSZ-nagykövet szerint azok a jelöltek, akiknek nincs esélyük megszerezni a jelöléshez kellő legalább kilenc szavazatot, vagy valamelyik állandó tag jelzi, hogy megvétózná a megválasztásukat, jobb, ha kiszállnak a versenyből, mert nincs esélyük a győzelemre.