Már nyolc embert vettek őrizetbe a terrorgyanús autó miatt Párizsban

Párizs, Notre Dame
A toronyőrt nem találtuk
Vágólapra másolva!
Már nyolc embert vett őrizetbe a francia rendőrség a Notre-Dame közelében hagyott, gázpalackokkal teli autó ügyében. A rendőrség szerint fel akarták robbantani a kocsit, és más merényleteket is terveztek.
Vágólapra másolva!

Újabb embert vettek őrizetbe a gázpalackokkal teli gépkocsival összefüggésben, amelyet a múlt hét végén Párizs belvárosában találtak. Ezzel nyolcra emelkedett a letartóztatottak száma.

Az elnök szerint terrorcsoport

Francois Hollande francia államfő megerősítette, hogy egy terrorcsoport próbált meg merényletet végrehajtani. „Merénylet hiúsult meg” – fogalmazott szeptember 9-én, pénteken a köztársasági elnök athéni látogatásán.

– tette hozzá, fokozott óvatosságra intve mindenkit a továbbra is magas terrorfenyegetettség miatt

„A párizsi államügyész fog az ügyről részletesebb tájékoztatást adni délután, de államfőként szeretnék gratulálni a titkosszolgálatoknak” – mondta Francois Hollande. – Természetesen történtek merényletek hazánkban, amelyek komoly csapást mértek, ugyanakkor folyik a munka, csendben és hatékonyan a titkosszolgálatok, a rendőreink, a csendőreik és a katonaink által” – hívta fel a figyelmet az államfő.

A rendőrség szerint radikális iszlamisták

A rendőrség csütörtök este három, Bernard Cazeneuve belügyminiszter tájékoztatása szerint „radikális, fanatizált” nőt és egyiküknek a – szintén iszlamista – férjét is őrizetbe vette azzal a gépkocsival összefüggésben, amely miatt vasárnapra virradóra riasztotta egy belvárosi bár alkalmazottja a rendőrséget.

A katedrálisnál hagyták az autót

A Notre-Dame-katedrálissal szemben, a Szajnával párhuzamos egyik kis utcában tilosban, rendszámtábla nélkül, villogó elakadásjelzőkkel parkoló gépkocsi egyik első ülésén egy gázpalack hevert. A járművet először tűzszerészek kutatták át, akik megállapították, hogy a gázpalack üres. A csomagtartóban viszont találtak öt teli gázpalackot. Nem volt rajtuk sem detonátor, sem pirotechnikai eszköz.

A Peugeot 607 típusú gépkocsi tulajdonosát iszlamista nézetek terjesztése miatt nyilvántartották a hatóságok,

de őt kedd esti kihallgatása után szabadon engedték. A férfi már vasárnap jelezte a hatóságoknak, hogy a lánya eltűnt a gépkocsival együtt. Szüleinek állítólag azt mondta, hogy Szíriába utazik.

Az egyik nő késsel támadt a rendőrökre

A három, csütörtökön elfogott nő közül az egyik a gépkocsi tulajdonosának a 19 lánya. Ines Madaninak hívják. Őt vasárnap óta kereste a rendőrség. A titkosszolgálati nyilvántartásban iszlamistaként számontartott nő kézzel írott levélben felesküdött az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek.

A csütörtök esti előállítás során

a nő késsel támadt az egyik rendőrre, ezért a nyomozók rálőttek.

A gyanúsított a fején súlyosan megsérült, a vállán megszúrt rendőrt is kórházban ápolják, de nincs életveszélyben.

Más merényleteket terveztek

A belügyminiszter elmondta, hogy a 39, 23 és 19 éves nők

Rendőrségi források szerint a párizsi Gare de Lyon pályaudvaron akartak merényletet végrehajtani csütörtökön, ezért a rendőrség riasztást adott ki valamennyi párizsi pályaudvaron és a Párizstól mintegy 30 kilométerre délre található Boussy-Saint-Antoine-ban is, ahol a nőket előállították.
Azzal gyanúsítják őket, hogy a Notre-Dame mellett vasárnap fel akarták robbantani a gázpalackokkal teli gépkocsit.