Újabb atomrobbantás volt Észak-Koreában

Horizontal A South Korean official points to a map showing the epicenter seismic waves in North Korea, at the Korea Meteorological Administration in Seoul on September 9, 2016 following news of another nuclear test by North Korea.
North Korea has conducte
Egy dél-koreai szeizmológus mutatja a földmozgás epicentrumát
Vágólapra másolva!
Phenjan bejelentette, hogy pénteken végrehajtotta ötödik kísérleti atomrobbantását a kommunista rezsim fennállásának 68. évfordulója alkalmából. Az észak-koreai KCNA állam hírügynökség bejelentése szerint egy új típusú robbanófejet robbantottak, a kísérlet sikeres volt. A robbantás célja a robbanófej erejének és potenciáljának a felmérése volt – közölte a hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Phenjan azt is tudatta, hogy már sokkal könnyebben tud robbanófejeket készíteni. Emellett leszögezte: folytatni fogja az ország nukleáris arzenáljának megerősítését az Egyesült Államok jelentette atomfenyegetés miatt. A japán védelmi miniszter korábban közölte, hogy Észak-Koreának sikerülhetett egy kompakt robbanófejet létrehoznia, sikert érhetett el a nukleáris fegyverek miniatürizálásában.

Egy dél-koreai szeizmológus mutatja a földmozgás epicentrumát Forrás: AFP/Yonhap

20-30 kilotonnás bomba lehetett

Péntek reggel több nemzetközi földtani intézet ötös erősségű földmozgást észlelt Észak-Koreában, a dél-koreai vezérkar „mesterséges szeizmikus hullámokról” számolt be. Egy szakértő a Reuters hírügynökségnek Phenjan bejelentése előtt elmondta: egy ilyen földmozgás 20-30 kilotonnás atomtöltet felrobbantására utal, ez pedig a legerősebb atombomba lehet, amelyet Észak-Korea eddig felrobbantott. A dél-koreai védelmi tárca becslése szerint 10 kilotonna TNT pusztító erejének megfelelő nukleáris töltet robbant fel.

Provokáció

Mások mellett Pak Kunhje dél-koreai elnök is elítélte a kísérleti atomrobbantást. Pak a kísérletet olyan provokációnak nevezte, amely csak szigorúbb szankciókat és mélyebb elszigeteltséget okoz Phenjannak, és a rendszer önpusztítását mozdítja elő. A szöuli elnöki hivatal tájékoztatott arról is, hogy Barack Obama amerikai elnök jelezte, az Egyesült Államok megtesz mindent a két ország közötti egyezmény kereteiben, hogy védelmet nyújtson Dél-Koreának az észak-koreai fenyegetés ellen.

Ez az amerikai atomernyő kiterjesztését is jelentené Dél-Koreára

– fogalmazott az elnöki hivatal.

Mindkét Korea rosszat lép?

A Hszinhua kínai hírügynökség kommentárja szerint a kísérleti robbantás „nem volt bölcs dolog” Phenjan részéről, ugyanakkor Szöul döntése arról, hogy amerikai THAAD légvédelmi rakétarendszert telepít, ugyancsak ártott a térség stratégiai egyensúlyának.

Észak-Korea 2006-ban hajtotta végre első kísérleti atomrobbantását, a legutóbbit pedig januárban, majd műholdat kísérelt meg felbocsátani számára tiltott ballisztikusrakéta-technológiával. Ezért és a januári kísérleti robbantásért a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket vezetett be ellene. A szankciók azonban ellentétes hatást gyakoroltak Észak-Koreára: hétfőn sikeresen lőtt fel ballisztikus rakétákat, Kim Dzsongun pedig az ország nukleáris arzenáljának fejlesztését sürgette.

Kim Dzsongunt eddig nem törték meg a szankciók Forrás: AFP/KCNA/Kns

Az első reagálások

A japán miniszterelnök közleményben tudatta: a történtek súlyos fenyegetést jelentenek Japánra nézve. Mint mondta: elfogadhatatlan, hogy Észak-Korea újabb atomrobbantást hajtson végre. A japán külügyminiszter azt is sietett hangsúlyozni: az újabb kísérleti atomrobbantással Phenjan ismételten megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Tokió az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását fogja kezdeményezni.

Abe Sindzó japán miniszterelnök súlyos fenyegetettségről beszélt Forrás: AFP/Toru Yamanaka

„Ez nem egy jó nap” – mondta a történtekről Jeffrey Lewis, a kaliforniai Middlebury Nemzetközi Tanulmányok Intézet szakértője.