Az EU egymilliárd eurót ad Törökországnak

Vágólapra másolva!
A török külügyminiszter azt kérte az EU-tól, hogy gyorsítsa fel a menekültek ellátására megígért humanitárius segély folyósítását. Az uniós bővítési biztos azt ígérte, az unió szeptember végéig kifizet egymilliárd eurót.
Vágólapra másolva!

Az Európai Uniónak fel kell gyorsítania a Törökországban élő mintegy hárommillió szíriai menekült ellátásához ígért humanitárius segély folyósítását - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szeptember 9-én, pénteken Ankarában uniós vezetőkkel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón.

Az EU szeptember végéig egymilliárd eurót ad

A tájékoztatót közösen tartotta Ömer Celik török EU-ügyi miniszterrel, Federica Mogherinivel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, valamint Johannes Hahn uniós bővítési biztossal. Mogherini és Hahn a legmagasabb szintű uniós vezető, aki a júliusi 15-i katonai puccskísérlet óta Törökországba látogatott.

Hahn azt ígérte, hogy az Európai Unió a hónap végéig összesen több mint egymilliárd eurót fizet majd ki Törökországnak.

Az Európai Unió és tagállamai tavaly novemberben, majd idén márciusban 3-3 milliárd eurót ígértek arra a célra, hogy javítsák a többnyire Szíriából Törökországba menekült csaknem hárommillió ember életkörülményeit. Az unió cserébe a menekültáradat megfékezését várja Ankarától.

Menetrendet javasolt a vízummentességhez

Cavusoglu a török állampolgárok schengeni vízumliberalizációjának ügyében azt javasolta az uniónak, hogy mindkét fél fogadjon el egy konkrét menetrendet. Kiemelte: Ankara "alternatív ajánlatokkal" állt elő, amelyek révén felül tudnak kerekedni a vitás kérdéseken.

Hahn szerint is lehet megoldást találni Törökország schengeni vízumliberalizációjának vitás kérdéseire, de ez Ankarán múlik.