Obama jelentős lépéseket ígért Észak-Korea ellen

Horizontal US President Barack Obama speaks during the Democratic National Convention at the Wells Fargo Center in Philadelphia, Pennsylvania, July 27, 2016. / AFP PHOTO / Nicholas Kamm
Barack Obama
Vágólapra másolva!
Barack Obama azt ígérte, az USA jelentős lépéseket fog tenni, új szankciókat fog bevezetni Észak-Korea ellen, hogy megmutassa, cselekedetei nem maradnak következmények nélkül. Phenjan ötödik atomkísérletét hajtotta végre, amit a világ legnagyobb hatalmai mind elítéltek. Az ügy miatt összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök elítélte Észak-Korea szeptember 9-ei atomkísérletét. Az elnök szerint a robbantás "komoly veszélyt" jelent az amerikai nemzetbiztonságra és a nemzetközi békére, azt ígérte, az Egyesült Államok együtt fog működni partnereivel új Phenjan elleni szankciók bevezetésén, írja a Reuters.

Következményeket ígért

"Csak hogy tisztázzuk,

- olvasható Obama közleményében. Azt ígérte, jelentős új lépéseket, új szankciókat beleértve, fog tenni azért, hogy megmutassa Észak-Koreának: törvénytelen és veszélyes lépései nem maradnak következmények nélkül.

Összehívták az ENSZ BT-t

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa magyar idő szerint szeptember 9-én, péntek este tárgyalja Észak-Korea nukleáris kísérletét. Az ülést az USA, Japán és Dél-Korea kérésére hívták össze.

A legerősebb

Észak-Korea immár ötödször hajtott végre kísérleti atomrobbantást, és a pénteki volt eddig a legerősebb.

Az előzetes adatok szerint 5-ös erősségű földrengést generált,

míg az előző – idén januárban végrehajtott – ereje 4,8-4,9 közé tehető.

Rengeteg bírálat

A robbantás híre a világban bírálatok özönét indította el. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) mélységesen nyugtalanítónak és sajnálatosnak minősítette a robbantást, amely – áll a szervezet közleményében – „egyértelműen sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának számos határozatát”.

A kísérlet miatti aggodalmát fejezte ki többek közt a kínai, az orosz, az amerikai, a brit, a japán és a dél-koreai kormány.