Újabb 350 millió eurót ad az EU a törökországi menekültek ellátására

Szíria Törökország menekültek
Syrian refugees sit on the side of a road that leads to the Akcakale border gate as they wait to return to their home in the northern Syrian town of Tel Abyad, in Sanliurfa province, on June 18, 2015. Almost 60 million people worldwide were forcibly uprooted by conflict and persecution at the end of last year, the highest ever recorded number, the U.N. refugee agency said. UNHCR said Syria, where conflict has raged since 2011, was the world's biggest source of internally displaced people and refugees. There were 7.6 million displaced people in Syria by the end of last year and almost 4 million Syrian refugees, mainly living in the neighbouring countries of Lebanon, Jordan and Turkey. AFP PHOTO/BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Újabb, csaknem 350 millió eurónyi segélyt hagyott jóvá csütörtökön az Európai Bizottság a Törökország területén tartózkodó menekültek ellátására.
Vágólapra másolva!

A bizottság tájékoztatása szerint a jóváhagyott 348 millió eurót (mintegy 107 milliárd forintot) a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő törökországi menekültek mindennapos szükségleteinek kielégítésére fordítják a török hatóságokkal, a török vörös félholddal és az ENSZ Világélelmezési Programjával együttműködve.

Kártyát kapnak a menekültek költéseikre

Az októberben induló program keretében közvetlenül a menekülteknek adott elektronikus kártyákra utalnak pénzt havonta, a tervek szerint mintegy egymillió érintettnek juttatnak humanitárius segélyt országszerte. A kiválasztott családok így maguk választhatják meg, hogy mire fordítják a támogatás összegét, és mivel ők maguk fognak vásárolni, a helyi gazdaságnak is támogatást nyújtanak.

Szíriai menekültek Törökországban Forrás: AFP/Bulent Kilic

A menekültek a támogatások révén élelmiszert vásárolhatnak, szállást biztosíthatnak a családjuknak, és iskolába küldhetik a gyerekeiket - mutattak rá a brüsszeli közleményben.

"Az Európai Unió és a tagállamok által biztosított támogatás jelentős változást fog hozni a konfliktusok és az erőszak elől menekülő férfiak, nők és gyerekek életében. A Világélelmezési Programmal és török partnereinkkel együtt olyan újszerű rendszert fejlesztettünk ki, amely a lehető leghatékonyabb módon elégíti ki a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő emberek szükségleteit.

Ez gyökeres változást hoz a nemzetközi humanitárius segélyezésben"

- mondta Hrisztosz Sztilianidisz, az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja.

Sajtótájékoztatóján az uniós biztos úgy vélte, hogy "Törökország páratlan nagylelkűségéről tett tanúbizonyságot az országban tartózkodó menekültek ügyében".

A most bejelentett támogatás része az Európai Unió által az idei és a következő évre Törökországnak felajánlott hárommilliárd eurónak.

A március 18-án kötött EU-török megállapodás értelmében az egyezség életbe lépésétől kezdve Törökország visszafogadja a területéről Görögországba érkező illegális bevándorlókat, az unió pedig befogad ugyanannyi szíriai menekültet, amennyinek ily módon távoznia kell, és Ankara első körben 3 milliárd euró hozzájárulást is kap a menekültek ellátásához.