Egy orosz vadászgép megismételt egy jelenetet a Top Gunból

Su-27 Sukhoi Szuhoj
A Sukhoi Su-27 fighter jet of "The Russian Knights" aerobatic team performs during a demonstration flight ahead of the 10th China International Aviation and Aerospace Exhibition, also known as Airshow China 2014, in Zhuhai city, south China's Guangdong province, 10 November 2014. Nearly 700 companies from China and abroad will showcase more than 120 aircraft in Zhuhai, south China's Guangdong province, between November 11 and 16 as part of the 10th China International Aviation and Aerospace Exhibition, also known as Airshow China 2014.
Vágólapra másolva!
Az orosz légierő egyik Szu-27-es vadászgépe három méterre megközelített egy P-8-as amerikai járőrgépet a Fekete-tenger fölött. A Pentagon tisztviselői szerint a manőver veszélyes volt, és nem szakszerű. Az orosz hadügyminisztérium szerint a Szu-27-est azért kellett riasztani az amerikai gép elfogására, mert a határhoz közeledve lekapcsolta a transzponderét.
Vágólapra másolva!

Egy Szu-27-es vadászgép „veszélyes és nem szakszerű” elfogó manővert hajtott végre egy amerikai P-8-as járőrgépe ellen a Fekete-tenger fölött, tudta meg a Reuters a Pentagon két tisztviselőjétől.

Az orosz gép három méterre közelítette meg az amerikai repülőt.

A két gép találkozása 19 percig tartott. A tisztviselők szerint számtalanszor előfordul, hogy más gépek közelítik meg az amerikai járőröket, de ezen a bevetésen ez volt az egyetlen, amit a pilóta veszélyesnek ítélt meg.

Lehet, hogy még beszélnek róla

Az egyik, neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint a Pentagon vizsgálja az esetet, beszéltek a P-8-as pilótájával,

később döntenek róla, hogy az ügyről beszélnek-e az oroszokkal azon az évenkénti találkozón, amin a közeli manővereket tárgyalják.

Moszkva szerint lekapcsolta a transzponderét

Az orosz hadügyminisztérium közlése szerint azért riasztották a Szu-27-eseket, mert az orosz határ felé közeledő amerikai gép lekapcsolta az azonosítását szolgáló transzponderét.

Moszkva szerint azért riasztották a Szu-27-eseket, mert az amerikai gép lekapcsolta a transzponderét Forrás: Imaginechina/dycj - Imaginechina/Dycj

Nőnek a feszültségek

Az ügy feltehetően tovább növeli majd az Egyesült Államok és Oroszország közti feszültségeket. Különösen, hogy 2016-ban nem ez volt az első ilyen eset,

áprilisban például két orosz gép támadómanővereket szimulált egy amerikai romboló fölött.

A NATO vezetői júliusban egyeztek meg arról, hogy rotációs rendszerben 3-4 ezer katonát fognak állomásoztatni a Baltikumban és Lengyelországban, illetve arról, hogy sűrítik a tengeri őrjáratokat az orosz határok közelében.

Mint a hidegháborúban

A Reuters szerint a mostani helyzet a hidegháborúra emlékeztet, amikor az orosz és amerikai fegyveres erők egységei számtalanszor folytattak egymással macska-egér játékot. Washington és Moszkva 1972-ben írt alá kétoldalú egyezményt az ilyen cselekmények beszüntetéséről.