Iráni naszádok incselkedtek egy amerikai járőrhajóval

PEOPLE Horizontal ARMY BOAT WATER SECURITY MEASURE This photo released by the US Navy 13 March 2003, shows the US Navy patrol boat USS Firebolt (PC 10) moored in port displaying the "Don't Tread On Me" flag, 10 March 2003, at Camp Patriot, Kuwait. The fla
A USS Firebolt - Korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
Az iráni Forradalmi Gárda naszádjai "zaklatták" és irányváltoztatásra kényszerítették az USS Firebolt nevű járőrhajót a Perzsa-öbölben – közölte kedden Jeff Davis kapitány, a Pentagon szóvivője.
Vágólapra másolva!

Az iráni hajó 91 méterre közelítette meg az amerikai hajót, irányváltoztatásra pedig úgy kényszerítette, hogy elé hajózott – mondta a szóvivő. Hozzátette: az incidens úgy indult, hogy hét iráni hajó elkezdte "zaklatni" az amerikai járőrhajót.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai védelmi tisztviselő szerint az irányváltoztatást kiváltó akció nem volt sem biztonságos, sem professzionális, mivel a hajók között nem volt kommunikáció, és túlságosan megközelítették egymást. Az amerikai hajó háromszor is megpróbálta rádión elérni az iráni naszádot, sikertelenül – tette hozzá.

A USS Firebolt egy korábbi felvételen Forrás: AFP/US NAVY/Arlo K. Abrahamson

A tisztviselő elmondta azt is, hogy az idén 31 ilyen eset történt már, majdnem kétszer annyi, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Joseph Votel tábornok, az amerikai hadsereg közel-keleti térségért felelős parancsnokságának (Centcom) vezetője múlt héten azt mondta, hogy Teherán a fennhatóságát próbálja jelezni az ilyen típusú manőverekkel.

Kenneth Pollack korábbi CIA-elemző és Közel-Kelet-szakértő hangsúlyozta: az utóbbi időben annyira megsokasodtak az ilyen incidensek, hogy "nehéz elhinni, hogy nem felsőbb hatóságok engedélyezik őket". Hozzátette: ebben az esetben az iráni hatóságok célja az lehet, hogy haragot szítsanak az emberekben az Egyesült Államokkal szemben.