Irán belekötött egy amerikai járőrhajóba

uss firebolt us navy
Vágólapra másolva!
Közvetlenül a USS Firebolt járőrhajó útjába manőverezett egy iráni hajó a Perzsa-öbölben, miután hét iráni hajó zaklatta az amerikai járművet. Az iráni hajókon fegyverek voltak, a Firebolt rádióhívásaira nem válaszoltak. 2016-ban már kétszer annyi incidens történt iráni és amerikai hajók közt, mint 2015 egészében, az amerikai haditengerészet attól tart, csak idő kérdése, hogy valaki hibát kövessen el.
Vágólapra másolva!

Egy iráni hajó közvetlenül az amerikai USS Firebolt járőrhajó útjába manőverezett szeptember 4-én a Perzsa-öbölben, ezzel irányváltásra kényszerítette az amerikai hajót. Az USA haditengerészete szerint az eset előtt közvetlenül

hét iráni hajó zaklatta a Fireboltot, veszélyesen megközelítették, az ismételt rádióhívásokra nem reagáltak.

Az iráni hajók jól láthatóan felfegyverzettek voltak, a fegyvereknél személyzet állt, tudósít a Reuters.

Két hajóhosszon belül került az útjába

Az a hajó, amelyik a Firebolt útjába került, csak 91 méterre volt az amerikai járőrhajótól, egy névtelenül nyilatkozó washingtoni tisztviselő szerint rendkívül veszélyes volt.

A Firebolt 53 méter hosszú, vagyis az iráni jármű két hajóhossznyi távolságon belül került a Firebolt útjába.

Rendszeresen zaklatják az amerikai hajókat

Egy hónapon belül ez volt a negyedik hasonló eset, az amerikai haditengerészet aggódik, hogy a veszélyes manőverek egyszer hibához, majd esetleg katasztrófához vezetnek.

Az ügyről nyilatkozó tisztviselő szerint 2016-ban ez már a 31-edik ilyen eset volt, 2015-ben összesen csak feleennyi összetűzés történt iráni hajókkal.

– mondta.

Nem a Firebolt az első amerikai hadihajó, amit zaklatnak az irániak Forrás: Wikipédia

Teherán az indulatokat próbálhatja felkorbácsolni

Egy vagy két összetűzésre magyarázatot adhat egy túlbuzgó parancsnok tevékenysége az iráni hadseregben, de az, hogy ilyen sok történik, arra utal, a legfelsőbb szintről hagyják jóvá őket, véli Kenneth Pollack, aki korábban a CIA-nál és a Fehér Házban is magas beosztásban dolgozott.

Irán és az Egyesült Államok közt enyhült a légkör a nyugati szankciók januári feloldása után, de még mindig számtalan feszültségforrás van a két ország közt, például a szíriai és iraki konfliktusok miatt.

Ha az iráni hajók valóban felsőbb utasításra zaklatják az amerikaiakat, az azt jelentheti, hogy Teherán így próbálja felkorbácsolni a lakosság indulatait

az Egyesült Államokkal szemben, véli Kenneth Pollack.