Egy radikális iszlamista csoport vállalta a thaiföldi robbantásokat

Thaiföld, merénylet, robbantás, Phuket, Huahin
Hua Hin, 2016. augusztus 12. Helyszínelő rendőrök a Thaiföld déli részén fekvő Hua Hin üdülővárosban 2016. augusztus 12-én elkövetett újabb robbantásos merénylet után. Hua Hinben előző este kettős robbantást követtek el, a támadásban egy nő életét vesztette és húsznál többen megsebesültek. (MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)
Vágólapra másolva!
Egy helyi szélsőséges iszlamista csoport vállalta magára a Thaiföld több tartományában augusztusban elkövetett pokolgépes támadássorozatot, amelyben öt ember vesztette életét, közölte a thai sajtó.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb thai fegyveres lázadócsoport, a déli országrészben tevékenykedő Barasan Revulusi Nasional (BRN) egyik névtelenül nyilatkozó vezetője a Benar News hírcsatornának küldött közleményében leszögezte, hogy harcosai hajtották végre az augusztus 11-i és 12-i merényleteket.

Öt halott, ötven sebesült

Ezen a két napon több mint egy tucat pokolgép robbant az ország középső és déli részén, közöttük a turisták körében népszerű Hua Hin tengerparti üdülővárosban. A támadásokban öten meghaltak és mintegy 50-en megsebesültek, közöttük tucatnyi külföldi.

A rendőrség már akkor kijelentette: "helyi szabotázsakcióknak" minősíti az incidenseket,

amelyek nem köthetőek semmilyen nemzetközi fegyveres vagy iszlamista terrorszervezethez.

Öt ember halt meg az augusztusi robbantássorozatban Forrás: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

A béketárgyalások megakadása miatt

A gerillavezér a thaiföldi kormány és a számos dél-thaiföldi fegyveres csoportot tömörítő Mara Patani nevű szervezet közötti béketárgyalások megakadását nevezte az augusztusi támadások okának.

A thai hatóságok eddig egy gyanúsítottat vettek őrizetbe, és két feltételezett terrorista ellen adtak ki elfogatóparancsot.

Saját államot akarnak

A többségében maláj muzulmánok lakta Pattani, Jala és Narathivat tartományokban több mint 6500-an haltak meg azóta, hogy 2004-ben újrakezdődött a fegyveres harc a kormány ellen.

A lázadók szerint hátrányos megkülönböztetés éri őket a 67 milliós thaiföldi lakosság nagy részét kitevő buddhisták részéről,

ezért saját államot szeretnének létrehozni, amely a három említett tartományt – a Thaiföld által egy évszázaddal ezelőtt bekebelezett egykori Pattani szultánságot – foglalná magában.

Thai fegyveres csoportok nagyon ritkán jelentkeznek támadások elkövetőiként.