Erdogan fegyvert fogna Obamával az Iszlám Állam fővárosáért

Recep Tayyip Erdogan
A sajtótájékoztatójára érkező Recep Tayyip Erdogan
Vágólapra másolva!
Erdogan török elnök azt mondta, Törökország részt venne egy közös hadjáratban az Egyesült Államokkal az Iszlám Állam fővárosa, Rakka felszabadítására. A török elnök szerint Barack Obama a G20-csúcstalálkozón vetette fel neki a hadjárat tervét. Washington nem erősítette meg Erdogan szavait.
Vágólapra másolva!

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint Törökország minden további nélkül részt venne egy közös hadjáratban az Egyesült Államokkal az Iszlám Állam fővárosának tekintett szíriai Rakka ellen.

Erdogan azt mondta, Barack Obama a G20-csúcstalálkozón vetette fel neki a közös akció tervét.

idézte a török elnök szavait a helyi médiára hivatkozva a BBC. Washington nem erősítette meg Erdogan szavait.

Törökország az ISIS és a kurdok ellen

A török hadsereg szárazföldi erői augusztus 24-én lépték át a szír határt. Törökország indoklása szerint céljuk mindenféle terrorista fenyegetés felszámolása a török-szír határ közelében, a hadműveletet Eufráteszi Pajzsnak nevezik.

A török katonák egyrészt az Iszlám Állammal harcolnak. Dzsarablúsz városából és annak környékéről sikerült kiűzni a terrorszervezet fegyvereseit (az Iszlám Állam Dzsarablúszt gyakorlatilag harc nélkül adta fel).

Ugyanakkor a török hadsereg a szíriai kurd lázadókat is támadja, akiket Ankara szintén terroristáknak bélyegez.

Törökországban nagyobb kurd kisebbség él, akik régóta küzdenek autonómiáért, Ankara valószínűleg nem akarja, hogy a kurdok Szíriában a határ mentén nagyobb területet vonjanak irányításuk alá.

Az USA támogatja a kurdokat

A határ átlépésével Törökország bekapcsolódott a szíriai polgárháborúba, és még sokkal bonyolultabbá tette az amúgy is rendkívül összetett helyzetet. Az Egyesült Államok és Törökország szövetségesek (mindkét ország tagja a NATO-nak). Szíriában viszont az Egyesült Államok a kurd lázadókat (is) támogatja, így

Törökország beavatkozása tovább növelte a feszültségeket a két ország között.

A BBC elemzője szerint egy Rakka elleni közös hadjárat segíthetne megerősíteni Törökország és az USA szövetségét. A közös hadművelettel ráadásul az USA elismerné Törökország szerepét és stratégiai érdekeit Szíriában.

Erdogan szerint Obama a G20-csúcson vetette fel a közös hadjárat tervét Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Turkish Presidency/ Yasin Bulbul

Moszkvát aggasztja a török beavatkozás

Ugyanakkor Törökország fokozott szerepvállalása a szír polgárháborúban már most aggasztja Oroszországot (Moszkva a Bassár el-Aszad vezette szír kormányt támogatja). Ankara és Moszkva a közelmúltig lényegében hidegháborúban álltak egymással, mert a törökök lelőttek egy orosz vadászbombázót. A gép lelövéséért Erdogan bocsánatot kért.

Közel félmillió civil rekedt Rakkában

Rakka kulcsfontosságú az Iszlám Állam számára, elfoglalásával együtt hatalmas területeket szerzett Szíriában és Irakban. Rakkában a mai napig 250-500 ezer civil él, borzasztó körülmények közt.