Visszamentek Németországba a Lettországba vitt menekültek

Vágólapra másolva!
Az unió által előírt kvóta alapján befogadott 23 menekült vagy alternatív státuszt kapott bevándorlóból 21 néhány hét után visszament Németországba. 
Vágólapra másolva!

A Lettország által befogadott közel-keleti és afrikai bevándorlóknak nehézségeik támadtak a munkahely-kereséssel és az első havi lakbérek kifizetésével – áll a hivatalos jelentésben. A migránsok ezért úgy döntöttek, hogy visszatérnek Németországba.

Ám annak ellenére, hogy elhagyták az országot, Lettország továbbra is folyósítani fogja a számukra a havi 139 euró összegben megállapított segélyt. Ez a járadék ugyanis a hatályos jogszabályok szerint a menekült státuszt kapottaknak egy évig, az alternatív státuszúaknak pedig 8 hónapon át jár a befogadó állam részéről.

A segélyt csak abban az esetben lehet megvonni, ha a címzettje elhalálozott, a minimálbért meghaladó keresethez jut, vagy bűncselekmény miatt fegyintézetbe kerül.

Az elköltözés nem lehet indoka a folyósítás megszüntetésének

– írja a DW oroszországi szolgálata.

Lettország 2017 végéig összesen 531 közel-keleti és afrikai menekült befogadását vállalta. A róluk való gondoskodásra 15 millió eurót különítettek el. Ebből 8,5 milliót az ország költségvetése áll, míg a többit uniós eszközökből finanszírozzák – áll a tudósításban.