A migráció jelentette terhek megosztását sürgetik a G20-ak

HSZI Csin-ping; MERKEL, Angela; OBAMA, Barack; ERDOGAN, Recep Tayyip; PUTYIN, Vlagyimir; HOLLANDE, Francois csoportkép elnök felirat FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA integet kancellár Közéleti személyiség foglalkozása KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY lépcső MOZOG poli
Hangcsou, 2016. szeptember 4. Csoportkép a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országának, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 vezetőinek csúcstalálkozóján részt vevő politikusokról a kínai Csöcsiang tartománybeli Hangcsouban 2016. szeptember 4-én, a kétnapos tanácskozás nyitónapján. Az első sorban Barack Obama amerikai elnök (b5), Angela Merkel német kancellár (b6), Hszi Csin-ping kínai (b7), Recep Tayyip Erdogan török (b7), Vlagyimir Putyin orosz (j5) és Francois Hollande francia elnök (j4). (MTI/EPA/Ho Hvi Jang)
Vágólapra másolva!
A világ legfejlettebb államait és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport hétfőn felszólította a világ országait, hogy a menekültválság kezelésében fokozzák segítségüket és az eddiginél jobban koordinálják erőfeszítéseiket, illetve osszák meg egymás közt az erre vonatkozó terheket.
Vágólapra másolva!

"Felszólítunk a menekülteknek szóló humanitárius segítség fokozására... s felkérünk minden államot, hogy saját képességeitől függően tegye még intenzívebbé a kérdéskörben illetékes nemzetközi szervezeteknek nyújtott segítségét" - olvasható a kínai Hangcsouban tartott csúcstalálkozó záróközleményében.

Ez azonban - mint egy név nélkül nyilatkozó európai diplomata rámutatott - nem kötelező érvényű dokumentum.

- mondta az illető.

A G20 vezetői Hangcsouban Forrás: MTI/EPA/Ho Hvi Jang

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet még ennél is keményebben fogalmazott, közleményében egyenesen

képmutatónak minősítette az állam- és kormányfők felhívását.

"Úgy tűnik, hogy a G20 egyes országai egy dolgot mondanak a nyilvánosság előtt, s egy másikat, mihelyt az ajtók bezárulnak mögöttük" - szögezte le az AI.

A szíriai háború, ami már eddig is több mint 290 ezer halálos áldozattal járt, emberek millióit tette földönfutóvá. Emiatt Európa tavaly óta hatalmas menekültáradattal szembesült, s Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke vasárnap Hangcsouban közölte: az Európai Unió lassan eléri azt a pontot, amelyen túl már nem tud újabb menekülteket befogadni.