Függetlenségpárti áttörés Hongkongban

nk20141001
Pro-democracy protesters raise their umbrellas on cue as part of the demonstrations currently blocking central Hong Kong that have been dubbed the "umbrella revolution", on October 1, 2014. Hong Kong has been plunged into the worst political crisis since its 1997 handover as pro-democracy activists take over the streets following China's refusal to grant citizens full universal suffrage. AFP PHOTO / ANNABEL SYMINGTON Esernyő forradalomnak keresztelték el azt a megmozdulást melyet a honkongiak folytatnak szabadságjogaikért Kínában
Vágólapra másolva!
Négy mandátumot szereztek a 70 fős törvényhozásban a radikális függetlenségpárti jelöltek a hongkongi választáson. A szakértők szerint az eredmény miatt fájhat a pekingi vezetés feje, a mérsékelt jelöltek viszont attól tartanak: Kína előbb-utóbb megelégeli a túlzott demokratikus követeléseket.
Vágólapra másolva!

A választáson – ami az első volt azóta, hogy főként fiatal függetlenségpárti tiltakozók az „esernyős forradalom" során hetekre megbénították a város életét – rekordnagyságú, 60 százalékos volt a részvétel – ez 2,2 millió leadott szavazatot jelent.

A képviselők közé a két évvel ezelőtti tüntetések négy ismert alakja is bejutott. Közülük a legismertebb a 23 éves Nathan Law, aki frissen alapított Demosisto nevű pártja színeiben több mint 50 ezer szavazatott kapott.

A korábbi diákvezető csodának nevezte a történteket,

ami szerinte azt is bizonyítja: ha kellően eltökéltek és felkészültek, a fiatal kor nem lehet a politikai szerepvállalás akadálya.

Nathan Law (közepén) lett Hongkong történetének legfiatalabb törvényhozója Forrás: Eyepress News/AFP

Menni vagy maradni

Law nem követel teljes függetlenséget, de azt szeretné elérni, hogy Kína tartsa tiszteletben az „egy ország, két rendszer" alapelvet, amelyben 1997-ben megegyeztek. Több most bekerült jelölt azonban ennél is tovább megy, és hosszútávon Hongkong teljes függetlenségét szeretné kiharcolni.

A Guardian által idézett szakértő szerint a hongkongi politika sokkal izgalmasabbá válhat azzal, hogy a korábbi, idősebb és mérsékeltebb képviselőket kiszorítják a fiatalok. Ez komoly fejfájást okozhat a kínai vezetés számára, hiszen a korábbi stratégiával valószínűleg nem tudják biztosítani a nekik tetsző döntések megszületését.

A most kiszorított, szintén demokrácia-párti, de mérsékeltebb előrehaladást támogató képviselők

megértik a fiatalok türelmetlenségét, de attól félnek, hogy a radikális fellépés csak gyengíti a demokrácia kialakulásának esélyeit a városállamban.

Szabadságjogaikért tüntető esernyős forradalmárok 2014 decemberében Forrás: AFP/Annabel Symington

A határozottabb fellépés ugyanis megoszthatja a demokratikus tábor híveit, ráadásul az is elképzelhető, hogy a követeléseket megunva a kínai vezetés radikális választ ad. Az ilyen félelmeket erősíti az is, hogy az elmúlt évben öt, kritikus könyveket megjelentető hongkongi kiadó vezetője is eltűnt – mint később kiderült: Kínában helyezték őrizetbe őket.

A rendszer stabil

A radikálisok mostani előretörése sem jelenti, hogy a hongkongi törvényhozásban, a LegCo-ban többségbe kerülnének a Kína-ellenes képviselők. A választási rendszer ugyanis úgy van kitalálva, hogy a 70 képviselői helyből 30-at különböző társadalmi és gazdasági szervezetek képviselői kapják - ők pedig általában a Kína-párti álláspontot támogatják.

A két évvel ezelőtti eseményeket illegálisnak nevező kínai vezetés egyelőre nem kommentálta az eredményeket.