Elfutott a tüntetők elől a venezuelai elnök

Vertical Venezuelan President Nicolas Maduro presents the annual report before the opposition controlled National Assembly  in Caracas on January 15, 2016. Venezuela's President Nicolas Maduro decreed a two-month state of "economic emergency" Friday, seiz
Nicolás Maduro
Vágólapra másolva!
Futva menekült el a rendkívül népszerűtlen venezuelai elnök a tüntetők elől egy videofelvétel tanúsága szerint. Az elégedetlenség oka, hogy sehol a világon nem olyan magas az infláció, mint Venezuelában, és a helyzet egyre romlik.
Vágólapra másolva!

Nicolás Maduro venezuelai államfő Margarita szigetén járt pénteken, hogy szociális lakásokat adjon át, de ellenségesen fogadták. A tüntetők lábasokat és serpenyőket püfölve üdvözölték, szidták, és feliratokon közölték vele, hogy utálják.

Amikor Maduro megpróbált beszélni velük, körbefogták, és

a helyzet annyira elmérgesedett, hogy a felvétel tanúsága szerint az elnöknek futva kellett menekülnie, nehogy megverjék.

A tüntetők közül harmincat őrizetbe vettek, de vasárnapra mindenkit szabadon engedtek, kivéve egy tudósítót, aki felvételeket hozott nyilvánosságra a tüntetésről.

Az országban az ellenzék mozgósította a híveit, hogy elérjék Maduro leváltását. Csütörtökön a fővárosban, Caracasban a szervezők szerint legalább egymillió aktivista gyűlt össze, hogy kikényszerítse az elnök eltávolítását célzó népszavazás kiírását.

Marxista kuruzsló segíti

Az Origo is beszámolt arról, hogy a hírek szerint nemrég

egy kétes hírű, spanyol marxista közgazdász lett Maduro elnök legfőbb tanácsadója.

Maduro állítólag feltétel nélkül bízik benne, csak úgy emlegeti, a közgazdaságtan Jézus Krisztusa. A közgazdász szerint a még nagyobb állami szerepvállalás mentheti meg Venezuela gazdaságát.

Hiperinfláció, áruhiány

Eközben sehol a világon nem olyan magas az infláció, mint Venezuelában, és a helyzet egyre romlik.

A pénz leértékelődése miatt az árak az egekben, a boltokban áruhiány van.

A feketepiac virágzik, de ott az árak még magasabbak. Az Origo is megírta, hogy a havi minimálbérből csak öt zacskó tésztára vagy öt kiló kukoricalisztre, esetleg két kiló tejporra futja.