Horvát kormányalakítás: egyedül nem megy

Horvátország, Dubrovnik, a Peljesac híd, horvát és uniós zászló Zágrábban
Vágólapra másolva!
A friss közvélemény-kutatások szerint várhatóan sem a jobboldal, sem a baloldali szociáldemokraták nem tudnak abszolút többséget szerezni a közelgő parlamenti választáson, így egyedül egyik vezető párt sem tud majd kormányt alakítani.
Vágólapra másolva!

A legújabb közvélemény-kutatások szerint

sem a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ), sem a baloldali Szociáldemokrata Párt (SDP) nem tud abszolút többséget szerezni

az egy hét múlva esedékes előrehozott parlamenti választásokon Horvátországban – közölte az N1 hírcsatorna, amely szerint "keserves időszak előtt áll Horvátország", és megjósolhatatlan a kormányalakítás kimenetele.

A kormányalakítás kiszámíthatatlansága miatt "keserves" időszak várhat Horvátországra Forrás: AFP/Hrvoje Polan

A Hendla intézet tíz választókörzetben, 10 ezres mintán végzett felmérése szerint az SDP-nek 61, a HDZ-nek 56, a parlamentbe tavaly, protestpártként bekerült Híd Függetlenek Listájának (Most) 13, az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezetnek 6, az Isztriai Demokratikus Gyűlésnek (IDS) 3, míg a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetségnek (HDSSB) egy mandátuma lesz a parlamentben.

A 151 fős horvát parlamentben, a száborban jövő vasárnap 140 képviselőt választanak meg az ország 10 választókerületében,

a nemzeti kisebbségek összesen további 8 képviselőt juttathatnak be a parlamentbe – közülük a magyarok és az olaszok egy-egy kisebbségi képviselőt választhatnak, a horvátországi szerbek pedig hármat. További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg – ők a HDZ-hez csatlakoznak majd.

Ezzel várhatóan megismétlődik a tavaly november 8-ai forgatókönyv is, miszerint egyik vezető párt sem tudja begyűjteni a szavazatok abszolút többségét.

Bármelyik nagy párt is alakít kormányt, nem teheti meg a kisebbségi képviselők és a kis pártok nélkül. Szakértők szerint a stabil többséghez mindazonáltal legalább 80 mandátumra van szükség a 151 fős parlamentben.