Obama támogatja Erdogant

OBAMA, Barack
Hangcsou, 2016. szeptember 3. Barack Obama amerikai elnök beszél a párizsi klímaegyezmény ratifikálásán, a G20-csúcsnak otthont adó Csöcsiang tartománybeli Hangcsouban 2016. szeptember 3-án. A világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országának, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 vezetőinek kétnapos csúcstalálkozója szeptember 4-én kezdődik a kínai városban. (MTI/EPA/Ho Hvi Jang)
Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök biztosította vasárnap török hivatali kollégáját arról, hogy országa segíteni fog a július 15-i sikertelen törökországi katonai puccskísérlet felelőseinek bíróság elé állításában. Barack Obama ezt a kelet-kínai Hangcsouban mondta Recep Tayyip Erdogannak, akivel kétoldalú megbeszélést folytatott a G20-ak csúcstalálkozója alkalmából.
Vágólapra másolva!

Erdogan egykori szövetségesét, az 1999 óta az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónokot tartja az elvetélt puccskísérlet kitervelőjének, és el akarja érni a kiadatását.

Joe Biden amerikai alelnök augusztus 24-i ankarai látogatásán megértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a török kormányt és népet érzékenyen érinti Gülen ügye, ugyanakkor arra kérte Törökországot, hogy szolgáltasson több bizonyítékot a hitszónok kiadatásának eléréséhez.

Barack Obama Hangcsouban Forrás: MTI/EPA/Ho Hvi Jang

Gülen tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez, és ő maga is elítélte a török vezetés hatalmának megdöntésére tett kísérletet.

Obama megnyugtatta Erdogant, hogy az igazságügyi minisztérium és az elnök nemzetbiztonsági csapata továbbra is együttműködik a törökökkel a felelősök bíróság elé állításában.

A CNN úgy tudja, hogy a török kormány hamarosan újabb bizonyítékokat ad majd át az amerikaiaknak, és az Egyesült Államokba küldi konzultációra igazságügyi, illetve belügyminiszterét.