Horvátország újabb migránsáradatra készül

migráns
Zákány, 2015. szeptember 21. A horvát-magyar határt átlépő illegális bevándorlók mennek Gyékényes vasútállomásra, Zákány közelében 2015. szeptember 21-én. A migránsok vonattal érkeztek a horvátországi Tovarnikból. (A Gyékényes vasútállomás Zákány településen van.) MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A horvát ügyvezető belügyminiszter egyelőre nem tart újabb migránsválságtól.Vlaho Orepic a kelet-szlavóniai, szerb határ melletti Tovarnikban beszélt erről, ahol júniusban készült el az új tranzitközpont. 
Vágólapra másolva!

Horvátország 27 millió kunát, több mint egymilliárd forintot költött az új központra. Ebből 21,7 millió kunát schengeni alapból finanszírozott a horvát kormány. A tranzitközpontban ideiglenesen azok a migránsok kapnak helyet, akiket illegális határátlépésen értek.

Addig lesznek ott, amíg el nem szállítják őket egy menekültközpontba, vagy ki nem utasítják őket az országból.

Az ügyvezető miniszter úgy fogalmazott, hogy Szerbiából folyamatosan Magyarország felé áramlanak a migránsok, ami szerinte azt bizonyítja, hogy jelenleg nincs veszély, hozzátette ugyanakkor, hogy felkészülten érné őket egy újabb menekültáradat.

Így nézett ki egy éve a határ Zákányban, ahová a migránsok vonattal érkeztek a horvátországi Tovarnikból Forrás: MTI/Varga György

Szerinte Horvátország készen áll arra is, hogy csatlakozzon a schengeni övezethez, mint mondta, ezt bizonyítandó októberben az uniós határellenőrzési ügynökséggel és a védelmi minisztériummal közösen nagyszabású gyakorlatot tartanak az Adrián.

Az Index.hr közben arról írt, hogy Horvátország "csendben készül" egy újabb tömeges migránsáradat feltartóztatására. Ezt jelzi a horvát hírportál szerint, hogy

a belügyminisztérium a két, Szerbiával határos megyében is visszahívta azokat a rendőröket, akik a turistaszezonban az Adrián teljesítettek szolgálatot.

A portál emlékeztet arra is, hogy másfél hónappal ezelőtt Szlavóniában több tucat tartalékos kapott katonai behívót, ami kisebb pánikot okozott a lakosság körében.