Másodjára sem kapott elég szavazatot Mariano Rajoy

- Horizontal
Spanish Prime Minister and Popular Party (PP) leader and candidate for the upcoming December 20 general election, Mariano Rajoy speaks during meeting held on the last day of the official electoral campaign, in Madrid on December 18, 2015. All four candidates are set to close their campaigns in Madrid and the eastern city of Valencia today before an obligatory "day of reflection" ahead of December 20's vote. AFP PHOTO/ CESAR MANSO / AFP / CESAR MANSO
Vágólapra másolva!
A második szavazáson sem választotta újra miniszterelnökké Mariano Rajoyt a spanyol parlament péntek esti ülésén Madridban.
Vágólapra másolva!

A júniusi választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) jelöltje a voksoláson 170 igen szavazatot kapott. Saját pártja 137 képviselőjén kívül támogatta a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt 32 és a Kanári-szigeteki Koalíció 1 képviselője is. Épp úgy, ahogy szerdán az első szavazáson.

Mariano Rajoy Forrás: AFP/Cesar Manso

Mariano Rajoynak miniszterelnökké választásához a szavazásban résztvevők egyszerű többségének támogatását kellett volna megkapnia, ami ebben az esetben 176 szavazat volt.

A szavazás előtt Mariano Rajoy még egy utolsó felhívást intézett a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) felé, kérve segítségüket ahhoz, hogy kormányt alakíthasson, mert szerinte ez az egy életképes lehetőség létezik, vagy marad a választások újabb megismétlése.

Hangsúlyozta, hogy az országot érintő nagy döntésekben a két párt, a PP és a PSOE, mindig szövetséges volt.

A politikus szavai szerint ára van annak, ha az országnak nincs kormánya, a számla pedig magas lesz, amit minden spanyolnak meg kell fizetnie. Pedro Sánchez, a PSOE főtitkára felszólalásában megismételte pártja elutasítását, és arról beszélt, hogy Mariano Rajoy a spanyol történelem legrosszabb miniszterelnöke volt, aki visszaélt a spanyolok bizalmával.

Pablo Iglesias, a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) főtitkára, nem szavazataikat indokolva kifejtette: Mariano Rajoy nem érti, hogy mi történt az országban az elmúlt három évben.

- jegyezte meg, sürgetve a szocialistákat: válasszanak a PP és az Unidos Podemos között, hogy ki mellé állnak.

Albert Rivera, a szavazásban Mariano Rajoyt támogató Ciudadanos elnöke szerint egy újabb, egy éven belül már a harmadik parlamenti választás a legkevésbé sem lenne demokratikus, mert azt üzenné a választóknak, hogy leadott szavazataiknak nincs értéke.

A politikus bocsánatot kért a spanyoloktól a kialakult helyzet miatt.

- mondta.

A törvényi előírásoknak megfelelően október végéig meg kell választani az új miniszterelnököt, és meg kell alakulnia az új kormánynak, ellenkező esetben az uralkodónak fel kell oszlatnia a törvényhozást ,és új választásokat kell kiírnia. Így történt tavasszal is, miután Pedro Sánchez miniszterelnökségét utasította el a parlament két szavazáson.

Mariano Rajoy korábban már jelezte:

ha sem az első sem a második voksoláson nem sikerül győzedelmeskednie, tovább próbálkozik, hogy megszerezze a hiányzó támogatást.

A politikai szakértők és a spanyol sajtóban megjelent elemzések szerint is az ügyvezető miniszterelnök újraválasztásának kudarca borítékolható volt, mivel szeptember 25-én Baszkföldön és Galíciában helyhatósági választásokat tartanak, a pártok pedig nem akartak változtatni korábbi, hónapok óta hangoztatott álláspontjukon a jobb választási szereplés reményében.

A helyzet azonban változhat a helyi választások után, a konzervatívok arra számítanak, hogy a szocialisták akkor tartózkodásukkal végül segíteni fogják a kormány megalakulását.

Spanyolországot továbbra is ügyvezető kormány irányítja, immár több mint nyolc hónapja.