Evakuálják a lakosságot Damaszkuszból

Herdzselleh, 2016. augusztus 27. A Damaszkusz egyik, délnyugati elővárosából Darajából elszállított emberek érkeznek a főváros környékén fekvő Herdzsellehbe 2016. augusztus 27-én. A kormányerők által négy éven át ostromgyűrűbe vont Daraját a damaszkuszi kormány és a felkelők megállapodásának eredményeképpen ürítették ki. (MTI/EPA/Juszef Badaui)
Vágólapra másolva!
Megkezdődött mintegy 300 civil evakuálása pénteken Damaszkusz Muadamíje nevű külvárosából, amelyet jelenleg a felkelők ellenőriznek. A városrész kiürítéséről korábban megállapodott a kormány és a felkelők.
Vágólapra másolva!

A szíriai állami televízió által közölt képsorokon látni lehetett, amint a családok bőröndökkel felpakolva várnak az őket elszállító buszokra, amelyek a szíriai Vörös Félhold felügyelete alatt érkeznek a településre.

Az érintetteket a Damaszkuszhoz közeli befogadóközpontokban szállásolják el, csakúgy, mint egy héttel ezelőtt a közeli Darajából evakuált lakókat.

A Damaszkusz egyik, délnyugati elővárosából, Darajából szállítják a civileket a főváros környékén fekvő Herdzsellehbe augusztus 27-én Forrás: MTI/EPA/Juszef Badaui

Az AP amerikai hírügynökség egyik tudósítója arról számolt be, hogy a biztonsági erők átkutatták többtucatnyi férfi, nő és gyerek csomagját, mielőtt engedték volna felszállni őket az autóbuszokra.

Az egykor 28 ezres damaszkuszi előváros lakói

a hadsereg három éven át tartó ostroma alatt éheztek, és gyógyszerellátmányhoz is alig jutottak hozzá,

ugyanakkor a számos helyi tűzszünet miatt – az egy hete szintén kiürített Darajával ellentétben – az épületek nem szenvedtek jelentős károkat.

A felkelők és a kormány közötti megállapodás amnesztiát biztosít a fegyvereseknek, és helyreállítja az övezetben az állami ellenőrzést. Az egyezmény keretében első körben nagyjából 300 embert evakuálnak és néhány tucat fegyverest is.

Staffan de Mistura,

az ENSZ szíriai különmegbízottja csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a darajai akció kényszerkitelepítés volt,

és a jövőben több hasonlóra lehet majd számítani a szíriai kormány részéről.