Az üzbég kormány is elismerte az elnök halálát

Islam Karimov üzbég elnök és Putyin, Üzbegisztán
Russia's President Vladimir Putin (R) and his Uzbek counterpart Islam Karimov (L) speak as they attend a document signing ceremony in the Kremlin in Moscow, on April 15, 2013. Uzbekistan's President is on official visit to Russia at Vladimir Putin’s invitation. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
Vágólapra másolva!
Az üzbég kormány hivatalosan is elismerte, hogy meghalt Iszlam Karimov üzbég elnök – írja a BBC. Korábban ellentmondásos hírek érkeztek pénteken Iszlam Karimov állapotáról: a halálhírt elsőként a Reuters hírügynökség jelentette, azt az Interfax orosz hírügynökség a taskenti kormányra hivatkozva megerősítette, majd röviddel később technikai okokra hivatkozva visszavonta a jelentést.
Vágólapra másolva!

Savkat Mirzijajev miniszterelnököt jelölték ki a Karimov temetésének megszervezéséért felelős bizottság vezetőjének. Karimovot szombaton, muszlim hagyományok szerint temetik el szülővárosában, Szamarkandban.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint egy névtelenül nyilatkozó üzbég kormánytisztség-viselő péntek délután még tagadta a 78 éves Karimov haláláról szóló információkat.

A közép-ázsiai országban három napos gyászt hirdettek.

Binali Yildirim török miniszterelnököt és Giorgi Margvelasvili grúz köztársasági elnököt követően Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök is részvétét nyílvánította pénteken Nigmatilla Juldasev ügyvezető üzbég elnöknek. Gorbacsov erős személyiséggel rendelkező tehetséges politikusként méltatta Karimovot.

A temetésre induló orosz delegációt Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök vezeti majd - közölte Natalja Tyimakova, a kormányfő szóvivője.

"Mély részvétünket fejezzük ki Iszlam Karimov üzbég elnök halála miatt. Országát történelmének legnehezebb időszakában vezette, irányítása alatt Üzbegisztán jelentős fejlődésen, államépítésen és virágzáson ment keresztül" - olvasható Margvelasvili elnöki honlapján.

Iszlam Karimov és Vlagyimir Putyin Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Az amerikai repülésügyi hatóság szerint Karimov szülővárosának, Szamarkandnak a repülőterét lezárják szombaton, repülőgépek csakis különleges engedéllyel szállhatnak le. A Reuters hírügynökség úgy tudja, a taskenti kormány intézkedése arra szolgál, hogy

helyt biztosítsanak a temetésre érkező külföldi delegációknak.

Csütörtökön a hatóságok sürgősen mozgósították a köztisztasági dolgozókat Szamarkandban, hogy tegyék rendbe a város központi utcáit – közölte egy helyi forrás. Egyes vélekedések szerint ez az államfő temetésének előkészületeit jelenthette.

A 78 éves Karimov múlt szombaton kapott agyvérzést az államfő kisebbik lánya, Lola Karimova-Tillyaeva szerint.

Az Afganisztántól északra fekvő, 32 millió lakosú, legnépesebb közép-ázsiai országot destabilizálhatja Karimov halála, ugyanis az elnöknek nincs fia, akit utódnak lehetne választani a hagyományosan patriarchális országban.

Az elnök idősebb lánya, Gulnara azóta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, hogy 2014-ben egyes sajtóhírek szerint házi őrizet alá helyezték.

Karimov másik lánya, Lola hazájának nagykövete az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezeténél (UNESCO) Párizsban.

Az egyik legvéresebb diktátor

Üzbegisztán 1991. augusztus 31-én nyilvánította ki függetlenségét, államfője Karimov lett, akit az 1991. december 29-i elnökválasztáson a szavazók 86 százaléka megerősített tisztségében. Korábban Karimov a jogelőd Üzbég SZSZK, a volt Szovjetunió egyik tagállamának elnöke volt.

Karimovot azóta is mindig újraválasztották, legutóbb 2015-ben, jóllehet külföldi megfigyelők szerint e szavazások nem feleltek meg a demokratikus választások ismérveinek. Vaskézzel irányította a muszlim többségű közép-ázsiai országot: felszámolta az ellenzék minden formáját, betiltotta a politikai pártokat, a független tömegtájékoztatási eszközöket. A kezdetektől fogva keményen lecsapott az iszlám fundamentalistákra, mert attól tartott, hogy destabilizálhatják az országot és a térséget, de ezt arra is felhasználta, hogy elnémítsa az őt bíráló hangokat. Az iszlamista erőkkel történt leszámolás 2005-ben felkelést robbantott ki Andizsánban, melynek leverése során több száz civilt is meggyilkoltak a biztonsági erők.

Az emberi jogi szervezetek szerint Üzbegisztánban gyakoriak a kínzások és a rendőri kegyetlenkedések. Karimov lánya, Gulnara sokáig igen befolyásosnak számított Üzbegisztánban, de egyes hírek szerint évek óta házi őrizetben tartják gazdasági visszaélései miatt.