Emberöléssel gyanúsítják a volt román miniszterelnök-helyettest

2016.09.01. 16:47

Gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítja a román korrupcióellenes ügyészség, a Gabriel Oprea volt belügyminisztert és kormányfőhelyettest, amiért tavaly októberben a politikus konvoját felvezető rendőrök egyike halálos közlekedési balesetet szenvedett. Petre Toba belügyminiszter ellen pedig bűnpártolás gyanújával indítanának bűnvádi eljárást, mert a tárcavezető állítólag megtagadta bizonyos iratok titkosításának részleges feloldását, amelyeket a DNA bizonyítékokként akart felhasználni egy másik ügyben.

A DNA szerint ugyanis Oprea jogtalanul állandó jelleggel rendőri felvezetést vett igénybe, és hivatali hatalmával visszaélve maga rendelkezett arról is, hogy konvojának motoros rendőr nyisson utat, hogy nagyobb sebességgel haladhasson a fővárosi forgalomban, ami többletkockázatot jelentett.

Gabriel OpreaForrás: AFP/Picture-Alliance/Wiktor Dabkowski

A vádhatóság a szenátus hozzájárulását kérte a bűnvádi eljárás lefolytatásához, mivel a volt miniszter képviselői mandátummal rendelkezik és mentelmi joga van.

Bűnpártolással gyanúsítják Petre Toba belügyminiszert

Bűnpártolás gyanújával indítana bűnvádi eljárást a román korrupcióellenes ügyészség Petre Toba belügyminiszter ellen, mivel a tárcavezető állítólag önkényesen megtagadta bizonyos iratok titkosításának részleges feloldását, amelyeket a DNA bizonyítékokként akart felhasználni egy másik ügyben.

Az ügyészek szerint a belügyminiszter ahhoz falazott, hogy a belügyi titkosszolgálat (DIPI) vezetői a szolgálat pénzéből saját használatra vásároltak olyan javakat, amelyeknek semmi közük nem volt az operatív munkához, a beszerzésről készült jelentéseket pedig titkosították.

A román alkotmány szerint hivatalban lévő, vagy volt kormánytag ellen csak az államfő - ha pedig törvényhozó az illető, akkor a parlament - jóváhagyásával lehet bűnvádi eljárást indítani. A DNA kérését az igazságügyi miniszternek kell eljuttatnia az elnökhöz.