Szijjártó: Támadás indult a keresztény európai civilizáció ellen

2016.09.01. 12:13

Nagyon komoly támadás zajlik a keresztény európai civilizáció ellen, megállításához európai–orosz–amerikai összefogásra van szükség, ennek az összefogásnak pedig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet a legfontosabb fóruma – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Berlinben, az EBESZ-tagállamok informális külügyminiszteri tanácskozása előtt.

A miniszter a közmédiának adott nyilatkozatában a Potsdamban rendezett tanácskozáson képviselendő magyar álláspontról szólva hangsúlyozta, hogy Európában "biztonsági válság" alakult ki.

"A 24. órában vagyunk" – mondta Szijjártó Péter.

"Ehhez nem elég Európa"

Kiemelte, hogy összehangolt, összefogott európai biztonságpolitikára van szükség, amelynek nagyon fontos eleme egy közös hadsereg felállítása, és meg kell védeni Európa határait, amihez elengedhetetlen, hogy az európai intézmények felhagyjanak "képmutató politikájukkal, amellyel emberek százezreit inspirálják arra, hogy jöjjenek Európába".

Mint mondta, az európai intézményeknek "a bevándorlók inspirálása helyett a bevándorlási nyomás megszüntetésére" kellene összpontosítaniuk, ahogyan Magyarország teszi másfél éve.

A közös hadsereg felállítása és a határok védelme mellett arra is szükség van - fűzte hozzá -, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetet "végleg le tudjuk győzni", és Európa hozzájáruljon ahhoz, hogy a megoldás irányába mozduljanak el a délkeleti szomszédságában zajló konfliktusok.

Ehhez "nem elég Európa", a biztonság helyreállításához európai-orosz-amerikai összefogásra van szükség, ezért fontos, hogy Frank-Walter Steinmeier, az EBESZ soros elnökségét betöltő Németország külügyminisztere összehívta a tagállami külügyminisztereket, hiszen az EBESZ az európai-orosz-amerikai összefogás legfontosabb fóruma - mondta Szijjártó Péter.

Épül az új kerítés a határra

A német kormány migrációs politikájának változásaira vonatkozó kérdésre elmondta, hogy egész biztosan maradtak még nézetkülönbségek, és a migrációs válsághoz való viszonyulást tekintve az utóbbi másfél évben Európában csak a magyar álláspont és a V4-ek csoportjának (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) álláspontja volt állandó, "minden más változott".

"Büszkén mondhatjuk el, és szeretnénk elmondani ezután is, hogy Magyarországon keresztül illegális bevándorlók nem érkeznek sem Ausztria, sem Németország területére, éppen ezért erősítjük meg a korábban hozott biztonsági intézkedéseket, és építünk új kerítést Magyarország és Szerbia határára" - mondta Szijjártó Péter.